Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 11:13 - Финансово грамотни ли сме? (Част 1 - Принципът на даването и получаването)
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5943 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 05.07.2010 00:30


Както даването, така и получаването е благословение и блаженство.
image
  Нормално е всеки да иска да е здрав, щастлив и богат. Но повечето хора не притежават дори две от тези неща, а много рядко ще намерите някой, който има и трите. И много често това не е само поради липса на знания. Знанията се придобиват много лесно. Истината е, че повечето хора не си позволяваме да бъдем добре. Ние всъщност подсъзнателно подтискаме възможността за това, ставайки жертва на един от най-силните и най-чести модели на оскъдица: неспособността да приемем благословения (добри неща), вкл. и на финансови, в живота си. Независимо колко време и енергия влагаме в развитието си (или в своя бизнес), ако способността ни да приемаме е закърняла, то ще ни бъде трудно и дори невъзможно да се радваме на добри резултати (доходи).   За да се изпълни животът ни с изобилие, трябва да станем способни не само да даваме, но и да получаваме (приемаме) добри неща. Всъщност, за да имаме какво да дадем, ние първо трябва да разполагаме с него и дори в повече от това, което ни е необходимо.

image
  Да не приемаме благословение е белег на ГОРДОСТ. За жалост много от нас сме отраснали с крайното тълкуване на посланието "По-добре е да даваш, отколкото да получаваш". Нека си припомним като деца, когато са ни предлагали нещо. Какво казваха родителите ни по въпроса? Може би дискретно, шепнешком... “не бива да го приемате!”
 
Казвали ли са ви (или мислили ли сте си) някога, че не бива да приемате това или онова, защото не сте го заслужили? Имате ли спомен за това, как сте се чувствали неудобно и някак си "зле" във връзка с приемането на пари, награди и подаръци?
 
Много от нас от най-ранна възраст сме учени, че от нас се очаква да сме скромни, да не сме горди и тщеславни, да не се мислим за много важни. Добронамерени съвети, несъмнено, и не без стойност. Но за много от нас те са задвижили един модел на себеомаловажаване, на отклоняване на комплиментите, признанията, вниманието и наградите. Модел на горделив отказ на приемане на каквото и да било. А що се отнася до парите - били сме програмирани да мислим, че парите са лошо нещо, богатите хора са зли, и е духовно извинение да бъдем бедни. И това подсъзнателно е започнало да се случва още от детските ни години.
  Днес живеем в свят, където независимостта се цени високо. В резултат на това сме пораснали с мисълта, че ние сме длъжни "да се справяме сами", че не е редно да приемаме помощ или подкрепа, че трябва "да успеем със собствени усилия". Способността ни да приемаме може да не е развита и може да се чувстваме дискомфортно, когато ни дават признания, подаръци, пари или комплименти. Може да пропъждаме, отхвърляме и омаловажаваме тези неща, или да не приемаме помощ - особено ако си мислиме, че не сме заслужили това, което ни се предлага, а защо не и - принадлежи.   Докато активно и съзнателно не развием И способността си да приемаме, светът на изобилието ще бъде затворен за нас, а животът ни ще се управлява от модели на оскъдица. А това би означавало да се ограничим само до това, което самите ние можем да създадем, направим, спечелим или свършим. Най-добрият начин да развием способността си да приемаме е като започнем да практикуваме.
...
  (Това е съкратен вариант на тази публикация. Пълният й текст, както и на останалите от поредицата "Финансово грамотни ли сте?" са оформени като отделна електронна книга "Малка книга за Финансова свобода", която можете да получите ваш email-адрес, след като я поръчате от ТУК)

(c) Integrity Life - София.



Тагове:   гордост,   даване,   оскъдица,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. stix - :)
13.07.2009 11:44
Чудесен урок, който ни помага да почувстваме щастието от нормалните човешки взаимоотношения. :)
цитирай
2. integritylife - Благодаря Светослава!
13.07.2009 12:16
Точно в нормалните човешки взаимоотношения се крие истинския успех и изобилие. :)
цитирай
3. eien - Според мен трябва да се започне с точка 4: БЛАГОДАРЯ!
14.07.2009 04:29
Защото преди още да сме получили каквото и да е, Бог е промислил за нашата нужда и ни е дал. Въпросът е дали проси /искаме/ с отворено сърце и вяра да си получим пожеланото, помечтаното, нужното....разбира се, ака е Неговата, а не нашата воля, за да е за добро!
цитирай
4. анонимен - Много точно казано и истинско! Б...
15.07.2009 11:14
Много точно казано и истинско! Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141890
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930