Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 23:07 - Финансово грамотни ли сме? (Част 2 - Финансовата совобода)
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 6450 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 13.04.2010 23:43


Пътят към финансовата свобода започва с финансовото ни ограмотяване...
image 
Ако все още не сте финансово свободни, вероятно и вие, като повечето хора, сте следвали традиционни съвети от типа на: “Ходи на училище, получавай добри оценки и след това си намери сигурна и добре платена работа.” Звучи ли ви познато? Какво общо има това с финансовата свобода? Попитайте резултатите си!   Ако искате да бъдете богати, просто започнете да купувате активи. Ако искате да бъдете в редиците на бедните или средната класа, цял живот купувайте пасиви. Непознаването на разликата между активи и пасиви е поради липса на финансова грамотност - главната причина за финансовите ни затруднения.
image 
Ако всичко е толкова просто, тогава какво предизвиква объркването? Защо някой иска да купи актив, а купува всъщност пасив? Отговорът може да бъде открит в официалното образование, акцентиращо върху думата “грамотност”, а не върху “финансова грамотност”.   Повечето хора днес изкарват прехраната си, работейки за някой друг. С малко повече шанс биха могли да се сдобият с жилище и кола на кредит, и тогава трудовите им усилия ще бъдат насочени главно в следните направления:   1. Да работят за някой друг и да правят този човек (собственик, акционер) по-богат. Тогава усилията им ще осигурят успеха и пенсионирането на собственика.   2. Да работят за правителството. Правителството взема своята част от вашата заплата, преди даже да сте я видели (данъци и такси). Когато работите по-усърдно, вие просто увеличавате размера на данъците, които взема правителството от вас. Ето защо повечето хора работят от януари до май само за правителството.   3. Да работят за банката. След данъците, най-големите ви разходи са заемът за жилище, кола и дълговете по кредитните карти.   Финансово грамотните хора насочват по-голямата част от усилията си за своя полза. Как става това?
image 
На въпроса “КАКЪВ ИСКАШ ДА СТАНЕШ, КОГАТО ПОРАСНЕШ?”, финансово грамотните хора отговарят:
  “Ходи на училище, дипломирай се, изгради свой бизнес и стани успяващ инвеститор.” Т.е. Гледайте си своя собствен бизнес.
 
Повечето хора търсят решение на финансовите си проблеми в допълнително академичното образование. Те започват “второ висше” или допълнителни квалификации с цел... нова или втора работа, или с надежди за свой бизнес. Каква ирония... все едно да искаш да станеш велик математик, правейки лицеви опори!     Финансовата грамотност, както и математиката, е наука, която може да се усвои. Добрата новина е, че никога не е късно, и че за разлика от математиката, не е толкова сложно.

Пътят към финансовата свобода започва с финансовото ви ограмотяване. Когато започнете да вкарвате в главата си подходяща информация, резултатите няма да закъснеят.

Започнете от книгата на Робърт Кийосаки "Богат татко, беден татко", а после започнете да изучавате останалите му книги от поредицата "Уроците на Богатия татко".

image image
 ...

(Това е съкратен вариант на тази публикация. Пълният й текст, както и на останалите от поредицата "Финансово грамотни ли сме?" са оформени като отделна електронна книга "Малка книга за Финансова свобода", която можете да получите ваш email-адрес, след като я поръчате от ТУК)



Очаквайте и следващата, трета част, от поредицата "Финасово грамотни ли сме?"

 
Източник: Анхира – София.

(c)
Integrity Life - София.



Тагове:   богатство,   лизинг,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Ти колко си богат?
26.07.2009 23:27
Какво си научил от тези книжки и какви са ти активите?
цитирай
2. анонимен - поздрави
26.07.2009 23:28
Здравей, Оги!
Много добра статия!
Напълно съм съгласна с теб!
Ева Фердинандова
цитирай
3. integritylife - Какво съм научил от кногите Р.Кийосаки
26.07.2009 23:44
Инвестирам в собствен бизнес, не работя за пари, а изграждам мрежи и използвам лостовия принцип.
цитирай
4. анонимен - благодарност
05.08.2009 17:43
Благодарности за така поднесения материал.Очаквам нови и още по интересни статий.
Тодор Георгиев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1143876
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930