Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 00:45 - Не се страхувай “да разлееш сока”!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 6313 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2010 12:08


Страхът е една от най-големите причини хората да не успяват
image

Колко ли много възможности сте пропуснали в живота си поради това, че сте се страхували? Може би сте се притеснявали от това, че изглеждате глупаво, страхували сте се от провал, или от това, че сте сгрешили нещо.
  Когато някой ме попита кой е най-важния урок, който съм преподавала през своята 30-годишна учителска кариера, винаги отговарям – ”Разлей сока!” Доста от тези години съм прекарала в предучилищна класна стая. Като често, по време на закуска, аз отделях специално внимание ”да разливам сока”.
image
“Ох!” Възкликвах аз. “Вижте какво направих! Разлях сока!” След което хладнокръвно вземах гъбата и започвах да почиствам изцапаното, казвайки, “Вижте, не можете да очаквате да станете добри в наливането на сок, ако вие се страхувате поне веднъж да го разлеете!”   Защо смятам този урок за толкова важен? Защото в различните си форми (в зависимост от възрастовата група, с която работех), разливането на сока винаги демонстрираше, че правенето на грешки е част от майсторството. Никой не започва с отговорите на всички въпроси. Това, което можем за очакваме от себе си, е да правим най-доброто, което можем и с това, което знаем в момента.   Ако наистина искате да успеете, то е съществено важно да разберете това. Правейки нещо, ти неминуемо “ще разлееш сока”. Когато се случи, почисти изцапаното и продължи напред. Не позволявай малкото разлято да ти попречи за изпиташ насладата от пълната чаша с чудесен сок!
image

Скоро прочетох книгата “Управленските предивикателства на 21-я век” на Питър Дракър, световно известен автор на множество книги по мениджмънт и икономика. На 17-та страница той прави препратка друга своя книга – “Практиката на мениджмънта” от 1954-та година, в която Дракър създава теорията, че има само един правилен начин за менажиране на хора.
  По-късно Абрахам Маслов доказва, че тази теория, според думите на самия Дракър, е “мъртва и погрешна”.   Дракър не само използваше този мениджмънт принцип, който по-късно сам определи като грешен, но той продаде милиони копия, точно от тази своя книга.

image 
Този случай определи ли краят на неговата кариера! Беше ли той публично унизен? Съвсем не! Вместо това, Дракър разви своето ново ръзбиране на мениджмънта, ревизира своите теории и дузини от негови бестселъри по мениджмънт и икономика се разпростаняват в милионен тираж по цял свят.

Моят съвет към всеки един от вас е да проучите всички области, които ви отдалечават от успешното реализиране на потенциала ви. Кое е това, от което се страхувате? Кое е наистина най-неприятното нещо, което може да ви се случи? Може ли то да бъде по-лошо от това да не опитате нещо за първи път? Не позволявайте идеята за възможно несъвършенство и грешки да ви спре да постигнете нещата, които ще ви доставят истинско удоволствие.

image
  Продължавай напред...”разлей сока!”   Забележка: Оформлението и публикуването на този материал на български език е направено с изричното и любезно съгласие на авторката – Барбара Силва   (с) Integrity LifeСофия.
 


Тагове:   успех,   Мениджмънт,


Гласувай:
1



1. анонимен - Strah ot proval
23.09.2009 12:02
Za sajalenie, tova se otnasia za po-goliamata chast ot bulgarite.
цитирай
2. integritylife - анонимен - Strah ot proval
15.01.2010 12:12
Много вярно, но според мен това може да се обобщи за целия свят, а не само за България. По принцип масовото мислене и отношение се базира основно на контрола и манипулацията на системата, непрекъснато упражнявани върху хората и малцина са тези, които, въпреки системата, успяват да реализират своя потенциал и да са наистина успешни. Общо е твърдението, че процентът на тези хора едва ли е повече от 5%.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141833
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930