Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 11:04 - ПРИНЦИПЪТ 100/0 – Тайната на истинските взаимоотношения
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 9083 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 28.11.2012 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Ако се запитате Кой е най-ефективния начин да изградите и поддържате велики взаимоотношения с другите?”, то отговорът е:

Принципът 100/0:  Да поемете напълно (100 процента) своята отговорност в дадено взаимоотношение, без да очаквате обратно нищо (0 процента).

За повечето от нас, прилагането на Принципът 100/0 не е нещо нормално. Това е така, понеже се изисква пълно посвещение във взаимоотношенията, самодисциплина, действие и себеотдаване.

А това не е лесно, но е възможно и си заслужава, понеже крайният резултат е истинско удовлетворение.

Принципът 100/0 следва да го прилагате към тези хора в живота ти, взаимоотношенията с които са твърде важни за вас, за да не реагирате емоционално, защитно или осъдително. Затова, всеки от нас трябва преди всичко да определи към кои точно взаимоотношения и хора да приложи този принцип. В повечето случаи това са хората от семейството, близки приятели, колеги в бизнеса, клиенти, доставчици, и др.

Самото прилагане на Принципа 100/0 преминава през 4 фази или стъпки:

Спътка #1: Определете какво можете да направите, за да работи дадено взаимоотношение..., след което ГО НАПРАВЕТЕ! Демонстрирайте уважение и добронамереност към другия човек, независимо дали той/тя ги заслужава или не.

Спътка #2: Не очаквайте нищо в замяна. НИЩО!

Спътка #3: Не допускайте никакви думи или действия от другата страна (независимо колко дразнещи са) да ви афектират. С други думи, НЕ СЕ ДРАЗНЕТЕ!

Спътка #4: БЪДЕТЕ УПОРИТИ с добротата си. Твърде често ние се предаваме още в началото, особено когато другата страна не ни отговаря по подобен начин.

Затова запомнЕТЕ. НЕ ОЧАКВАЙТЕ ОБРАТНО НИЩО!

Добре е да знаеете, че е възможно в даден момент откликът на другата страна да стане доста предизвикателен, отблъскващ, демотивиращ, дори токсичен, независимо от това че вие сте 100% посветени и отдадени. Когато това се случи, вие трябва да внимавате да не заемете позицията на „Знаещия”, вместо по-добрата роля – на „Учещия се”.

Избягвайте в такива случаи изрази от вида „Това не може да работи…”, „Аз съм прав/а, а ти грешиш…”, „Аз знам, докато ти не…”, „Нека те науча какво аз знам по въпроса…”, „Това е начина, по който трябва да стане…”, „Нека ти кажа какво аз знам…”, и други подобни изказвания на „Знаещия”.

Вместо това, изпитайте невероятния позитивен ефект от използването на изрази като „Бих мог(ъ)л/а да греша…”, „Ще бъда приятно изненадан/а, ако открия нещо ценно тук…”, „Ще е добре да разбера нещо повече за това…”, „Възможно е нещо да не съм разбрал…”, „Не отричам, че може и да не съм прав/а…”, и други подобни изказвания на „Учещия се”, които изразяват по-скоро любознателност, отколкото съпротива и високоумие.

А какво би се случило, макар и не в самото начало, ако другата страна също приложи Принципа 100/0. Тогава резултатът ще бъде 100/100 и ще е налице едно наистина велико взаимоотношение – в семейството, в бизнеса, в живота ви.

Пожелавам ви да преживеете реалното удовлетворение от такъв пробив с резултат 100/100. Но за да се случи това, недейте да чакате, а започнете първо вие, прилагайки последователно, упорито и търпеливо 4-те стъпки на Принципа 100/0, към хората, които означават най-много за вас, не очаквайки нищо в замяна.

Забележка: Тази публикация е по едноименната книга на Al Ritter ~ “The 100/0 PrincipleThe Secret of Great Relationships

image


За допълнителна информация и други публикации
по тази и други теми, можете да посетите сайта www.OgnyanChipev.ws

Ако с нещо тази публикация ви е докоснала и предизвикала, защо не го изразите с коментар и/или гласуване, директно след нея, както и да я препратите на някой друг...

С уважение и до следващата ни среща! :-)

(с) 2010 - 2012
Integrity Life – София.




Тагове:   удовлетворение,


Гласувай:
6



1. integritylife - Винаги се започва от някъде
03.06.2010 11:09
За да започнеш, ти трябва поне 1 личност - най-близката до теб. Винаги я има, поне една, стига да я потърсиш.
Освен това, знай, че и за някой друг ти си търсения - този, върху който да бъде приложен същия Принцип 100/100. Просто така сме създадени - има нещо в нас, което постоянно търси да даде на някой най-доброто от себе си.
Така че, пробивния Резултат 100/100 е съвсем реален!
Не се предавай и ще имаш успеха, който заслужаваш.
Огнян. :-)
цитирай
2. bowman - В реалния живот ...
03.06.2010 17:58
В реалния живот това е много непрактичен съвет , има хора които могат да разчитат на мен на 100% , знам обаче че и на тях мога да разчитам , някои хора просто не са способни на "100%" , не биха могли да го осъзнаят.
100% -та си имат стойност и много хора не са способни да я оценят, за тях подобно поведение е проява на слабост и дори ги отблъсква. ; )
цитирай
3. integritylife - bowman - В реалния живот ...
03.06.2010 19:29
Точно за реалния живот става въпрос. Но тук е важно правилното отношение на сърцето и действията породени от него, а не просто човек да се разхожда с калкулатор и да смята процентите.
Освен това, този принцип е приложим за хора, с които сме вече във взаимоотношения и които ценим най-много. Всеки човек би трябвало да си има този вътрешен свой кръг от най-приближени до него хора, за които е готов да даде 100% от себе си, независимо какво получава от другата страна. Това се има предвид.
цитирай
4. victoriavselena - С децата ни
03.06.2010 23:07
най-лесно е да започнем да го прилагаме с децата си, защото там ще ни е най-лесно и веднага ще забележим резултатите.
Другото, което бих предложила като подход за комуникации и е подобно на написаното тук е да сменим (!) удивителните с (?) въпросителни. Тогава разговорите стават много по-интересни и леки и...поучителни.
Много ми хареса написаното и е много вярно - да поемем 100% отговорност за личното си пространство и за всичко случващото се в него.
цитирай
5. анонимен - Да поемеш 100% отговорност озна...
04.06.2010 13:14
Да поемеш 100% отговорност означава да не оставиш място за другия. Не може да не очакваш нищо, защото това означава, че не му даваш никакъв шанс той също да бъде добър и въобще ДА БЪДЕ. Това може до такава степен да подтисне някой и без друго слабоволев човек, че да го докара до крайности в поведението. Освен това да се правиш на наивен, когато мислиш, че знаеш какво правиш е лицемерие.

Да се държим така с децата - това ДА! Тях е най-лесно да ги обича човек, защото те се оставят да бъдат обичани и това им е естественото състояние. Освен това са безкрайно благодарни, така че ни зареждат с емоции и на правят щастливи както никой друг:))))
цитирай
6. integritylife - анонимен - Да поемеш 100% отговорност озна...
04.06.2010 17:00
Мисля, че последния параграф от горния коментар дава отговора, който Една велика личност го е казала още преди ~2000 години -> "Ако не станете като децата, няма да наследите Божието царство"...
С този Принцип 100/0 става въпрос за нещо като висш пилотаж - даваш 100% от себе си, но не за да получиш, а защото си убеден и така искаш, защото цениш другата страна - без корист и без лицемерие. Надявам се да съм разбран правилно. :-)
цитирай
7. bowman - ...
04.06.2010 17:28
Разбирам те integritylife , но не съм съгласен с теб , не можеш да бъдеш искрен и да не уважаваш човека , ако го уважаваш истински принципа 100/0 просто няма място . Съжалявам ако не разбирате думите ми , ако сте искрен прочетеното ще бъде излишно , ако не , просто се преструвате .
цитирай
8. integritylife - 7. bowman - ...
04.06.2010 17:47
:-) Нямам никакъв проблем с разбиране и/или неразбиране, уверявам те. Просто споделям искрено това, което вярвам и искам да успея, прилагайки го в живота си.
Едно уточнение (виж финала на публикацията - Резултат 100/100) -> Когато има двама души, които прилагат един спрямо друг Принципът 100/0, тогава е налице този резултат. Това е към което се стремя, с най-близките си хора и тези, които ценя най-много. И съм готов да направя първата крачка, да поема своята отговорност, давайки шанс и на другата стана да направи същото, свободно и по собствена воля и убеждение.
С уважение! :-)
цитирай
9. goncourt - принципа 100/0
05.06.2010 12:58
Хвърля бисери на свинете. Библията третира този въпрос доста по-добре от автора на поста
цитирай
10. integritylife - 9. goncourt - принципа 100/0
05.06.2010 23:33
Мисля, че сравнението не е съвсем уместно:
- Не бих казал, че читателите са "свине", в котекста употребен в Библията - или поне не всичките;
- Като автор на постинга не бих се сравнявал и/или конкурирал с Автора на Библията - Господ, Който е употребил обикновени, но Божии хора, за да напишат Словото Ми - различни пророци, апостоли.
Това, което бих направил е да се поуча от Автора на Библията и да търся Неговата мъдрост и подкрепа за живота си.
Да не останете, обаче, с впечатлението, че правя някаква религиозна прововед или изповед. Напротив, едно от нещата, които мразя най-много е религията, която нама нищо общо с вярата с Единствения Жив и Истинен Бог, Който в първата от десетте Свои заповеди казва: "Да нямаш други богове освен Мене".
PS: Между другото, Принципът 100/0 е 100% библейски и е изпълнен също 100% от една личност - Господ Исус Христос на кръста. Помислете върху тази вечна истина. Бъдете благословени! :-)
цитирай
11. victoriavselena - до ном.5
06.06.2010 08:09
Може би е уместно първо авторът трябва да обясни какво е според него отговорност? Тогава може би ще бъде и по-ясен и принципът, за който той говори.
цитирай
12. integritylife - Поемането на отговорност
06.06.2010 18:16
В дадено взаимоотношение поемането на отговорност е, според мен, да свършиш своята част, давайки възможност и другата страна да свърши своята част. Човек не би могъл да изисква от другия каквото и да било, ако сам той преди това не е направил това, което се очаква или изисква от него в даденото взаимоотношение.
По същество всяко вазимоотношение е един вид екипна работа, в която работа всеки поема отговорността да свърши своята част от работата, а също и да е на разположение да подкрепи и да помогне, когато е необходимо, другата страна.
Така според мен изглеждат практично нещата. И е излишно да се услежняват повече, понеже тук става въпрос, преди всичко на правилното отношение на сърцето - оттам започва всичко. :-)
цитирай
13. integritylife - Темата на този постинг!
09.06.2010 11:49
Не мога да не отбележа, че броят на посещенията (отварянето/прочитането) на този постинг е най-висок от всички останали в блога ми. Явно темата е интересна и вълнува доста хора, което ме радва. Затова мисля, че занапред ще е добре да има и продължение.
Е, щеше да е по-добре, ако имаше повече коментари от четящите, но какво да се прави - тепърва има да се учим да комуникираме и да споделяме. Бъдещето е пред нас. Успех и до скоро! :-)
цитирай
14. victoriavselena - моето определение
11.06.2010 14:08
за отговорност е - способността да взимаме съзнателно решения и избори. Така или иначе ние го правим, но често несъзнателно или решаваме да дадаме на друг правото да решава и избира вместо нас. Но забравяме, че ние РЕШАВАМ друг да реши, т.е. прехвърляме му отговорност за нашето пространство и случващото се в него.
Да поемеш 100% отговорност, това е да осъзнанеш, че всичко, което се случва в твоето пространство е следствие на решенията и изборите, които ти съзнателно или не си взели направил. Т.е. ако ти промениш решенията си това ще повлияе и на цялата твоя действителност, която е отражение на твоето съзнание.
Може би в първия момент цялата тази отговорност ни се вижда огромна и плашеща, но с напредването на тренировките, когато ние развием този "мускул", ние придобиваме и все повече умения да го правим. Точно както и при кормуването на автомобил, колкото по-отговорни сме към него или шофирането си, толкова и влиянието ни към това, което става а пътя се увеличава.
Успехи.
цитирай
15. integritylife - 14. victoriavselena - моето определение
11.06.2010 14:26
:-) Благодаря за коментара!
Сравнението с мускула и с автомобила са наистина удачни.
А как най-лесно можем да познаем хората, които не поемат отговорност? Те оплакват се, критикуват, злословят, хвърлят вината за свой неуспех на друг и т.н.
цитирай
16. victoriavselena - отговорност и вина
16.06.2010 16:58
хората често бъркат двете понятия, които са различни. Отговорността е взимане не решиния и избори, което може да стане само в настоящия момент и само за себе си. Винаги, когато искаме да вземем решиние (или да променим такова) от миналото то ние се изпълваме с вина, защото това всъщност е невъзможно. Същото се отнася и за бъдещето. Ние не можем сега да решим нещо за бъдещето.
Друг въпрос е, че често искаме да вземем решение за друг обект, което също поражда условия за вина и обвинения. Защото отнемаме отговорността му,т.е. възможността той сам да взема своите решения.
Това е тема, която съм я разработила и съм писала доста по нея, защото е много съществена за нашето самостоятелно развитие като личности и като лидери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139277
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031