Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 15:17 - Лидерът, който другите желаят да следват
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 8164 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2012 16:13


image
Как да спечелиш правото да водиш?
Какво е лидерство? Кой е правилния лидер?

Кое дава правото на някой да води?

Вероятно тези и други въпроси, свързани с лидерството, много от нас сме си задавали досега. С тази публикация ще се опитам да засегна някой от тях.

Лидерството не се състои единствено в избирането и назначаването на някой в определена позиция или длъжност. Да имаш позиция, титла или някаква степен не може да те квалифицира като лидер на други хора. Освен това, способността ти да си лидер не идва автоматично с възрастта и опита.

Правото да си лидер се дава едва след като си го спечелил!

И това не става веднага, а отнема време.

Ключът да се превърнеш в правилния и ефективен лидер не е да се фокусираш върху това да накараш другите да те следват, а върху промяната и в превръщането ти в такава личност, която другите желаят да следват. Ти трябва са станеш този, на който другите могат да се доверят, докато се придвижват към целта, която те искат да постигнат.

Това, което може да ти помогне в твоя процес на промяна и израстване като успешен лидер, са следните няколко съвета:

1. Остави егото ти да си отиде

Истинските лидери не са ангажирани със себе си, а с другите и с това работата да бъде свършена. Те водят, за да послужат, а не за да спечелят. На този, който върши малките неща с нежелание, не може да му се има доверие за по-големите. Това е белег за човек с голямо его, което му пречи да бъде лидера, който другите да разпознаят и следват.

2. Преди да водиш, бъди воден

Изключителна рядкост е някой да може да води, ако преди това не се е научил да следва. За да получиш власт и право да водиш и управляваш, преди това ти трябва да си под власт – да си смирен, отчетен и лоялен, към някой, който е над теб за твое благословение. Лидерът не е саморасляк, а е плод на грижата и корекцията на някой друг лидер.

3. Изграждай позитивни взаимоотношения

Лидерството е влияние – нищо повече, нищо по-малко. А това влияние се реализира само на базата изградени взаимоотношения. Титлите и позициите не могат да изместят необходимостта от здрави и силни взаимоотношения. Хората искат да следват лидер, който те да усещат близо до себе си, заедно с тях и част от тях, в лесно и в усилно време.

image

4. Върши работата си с превъзходство

Никой не се респектира и не желае да следва посредственост. За да спечелиш правото да водиш другите, ти трябва да си част от вършенето на работата и то по един превъзходен начин. Тук не става въпрос само за умения и таланти, а за това да работиш със страст и ентусиазъм. Така и другите ще вършат повече и на по-високо ниво.

5. Облягай се на дисциплината, а не емоциите си

В добри времена лидерството е по-лесно. Но уви, времената се променят. Често става трудно, изведнъж всичко застава срещу теб, силата ти и желанието ти да водиш намалява. Но дори и тогава ти трябва да продължаваш да правиш това, което да ти дава правото да водиш. В такива критични периоди всеки е предизвикан да се предаде или да продължи. За да устоиш в такова време, ти трябва да си стъпил върху твърдата канара на дисциплината, а не върху пясъчната основа на твоите емоции. Фокусът ти трябва да бъде не върху обстоятелствата, а върху прицелната точка.

6. Направи своя цел постоянното добавяне на стойност

Призивът на всеки лидер е да помага на хората си да подобряват своя живот и да могат да разкрият своя потенциал. С всичко, което правиш, ти трябва постоянно да добавяш стойност в живота на хората около теб. Тогава те ще те следват с желание и респект.

7. Раздавай, а не задържай силата си

Валиден е следния парадокс. Като лидер, колкото повече от най-доброто в себе си даваш, толкова по-добър ставаш. Бъди река, а не резервоар. Ако използваш силата си, за да благославяш и изграждаш другите, тогава твоята сила на влияние постоянно ще расте, понеже хората ще отдадат доброволно правото ти да ги водиш.

Вслушвайки се в тези няколко съвета и работейки според тях, ти много по-лесно би се превърнал в лидера – желан и успешен.

Ако те интересува още информация по темата за Лидерство и Работа в екип, то ти препоръчвам следните две електронни книги:

„Малка книга за ГОЛЯМ УСПЕХ” и „Малка книга за РАБОТА В ЕКИП”


(с) 2010 - 2012 Integrity Life – София.





Гласувай:
3



1. integritylife - Какво е да си лидер?
23.06.2010 15:31
Привилегия, а не заслуга!
Отговорност, а не облага!
Желание да помогнеш, а не да чакаш да ти се помага!
...
Би могъл да добавиш и ти нещо от себе си! :-)
цитирай
2. анонимен - Желание да помогнеш, а не да ти се ...
23.06.2010 17:55
Желание да помогнеш, а не да ти се помага!
...
цитирай
3. анонимен - Какъв трябва да е лидерът
24.06.2010 08:26
Първото най важното нещо да бъдеш лидер е да се справиш с твоето его.Хора ,които искат да бъдат лидери и да ги следват други , трябва да отстранят всякаква проява на поведение на егоизъм.Лидери които, се озовават в заинатена позиция няма как да успееят.
цитирай
4. integritylife - ЕГОТО
24.06.2010 11:58
Борбата с него е постоянна и за цял живот. Целта е то (егото) непрекъснато да се смалява, за да може лидерът в човека да се увеличава. Примери много - Йосиф, Мойсей, Давид,...
цитирай
5. victoriavselena - аз съм на друго мнение точно за егото
02.07.2010 12:24
според мен то се дели не на малко или голямо, а на пречупено(нездраво) и здраво. Егото това е връзката ни с нас самите, с нашите стремежи, желания, способности и др.
Ако имаме здрава и пълна, целостна връзка със себе си(егото си) то и нещата с контактите ни са леки и здрави.
Ако имаме пречупване по линията на себериализирането, по пътя на изразяване на желанията си (себеизразяване) тогава се получава изкривяване или пречупване по линията мисъл/идея- говорене/намерение - действие - резултат.
А хора, които мислят едно, говорят или правят друго не са добри лидери.
Поздравления за блога.
цитирай
6. integritylife - ЕГОТО+
02.07.2010 12:54
Смисълът, който влагам в думата "ЕГО" е егоизъм, възгордяване, високомерие, и други подобни неприятни "плътски/душевни атрибути", които са пречка за това един лидер да бъде истински успешен и благословение за хората, които го следват... :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139454
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031