Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 10:29 - Когато парите бяха "истински" и има ли шанс те отново да станат такива? – Част 2
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 6320 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 16.12.2010 21:31


image

Защото любовта към парите, а не парите, е коренът на всяко зло.


Преди да продължите, препоръчвам ви да се запознаете с Първата част на тази публикация.

 

А когато говорим за пари, добре е да си припомним, че днес в обръщение са т.нар. „книжни” пари (FIAT Money), намиращи се извън т.нар. златен стандарт.


Златният стандарт е парична система, при която една валута е обезпечена със злато и сребро.

 

Наличието на златен стандарт води до финансова стабилност и дисциплина, а отсъствието му – до финансови кризи, локални и глобални. Историята на човечеството потвърждава това.

 

В Първата част разгледахме накратко как е функционирала световната монетарна (паричната) система до времето на Втората световна война. В тази втора част, ще се опитам да анализирам, съвсем накратко, основните исторически факти след нея до наши дни.

 

През годините на Голямата депресия след Първата световна война западните страни си дават сметка за неизбежния следващ световен военен конфликт, който предстои. Това още повече принуждава правителствата да останат извън златния стандарт, понеже така по-лесно ще едпеят да „финансират” необходимото въоръжение за подготвящата се Втората световна война.

 

Освен милионите жертви и разрушения от тази ужасна война, резултатът за народите на страните-участнички са отново огромните им дългове към централните банки и финансови картели.

 

Но непосредствено след края на Втората световна война се случват някои много важни финансови инициативи, които бележат пътя на развитие на цялото човечество.

 

През 1944 г. над 40 държави подписват Споразумението от Бретън ууд, което предхожда създаването на две нови много важни международни финансови институции: Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ). Дългосрочната цел на МВФ/СБ е шепа супер богати хора и фамилии да установят тотален централизиран глобален финансов контрол, а оттам - увеличаване на зависимостта на всички страни, за сметка на националния им суверенитет.

 

Със Споразумението от Бретън ууд се създава, също така, нов паричен стандарт, който определя съотношенията между валутите на различните държави и щатския долар, като страните-участнички се задължават да извършват обмяната по фиксирани курсове спрямо щатския долар, който тогава е определен като единствена резервна световна валута с фиксирано съотношение спрямо златото - 35 щатски долара за 1 тройунция злато (1 трой унция се равнява на 31.104 грама). Всъщност това не е истинско златно покритие, понеже количеството на печатани от Федералния резерв долари по никакъв начин не отговаряло на съответно количество злато в щатската хазна, напротив, понеже Федералният резерв наистина е федерален, но не е резерв. Всичко това, както и абсолютно грешната война във Виетнам, довежда до следващите негативни глобални финансови промени.

 

Споразумението в Бретън ууд на практика продължава да се спазва до 1971 година, когато президентът Никсън обявява окончателния край на златното покритие на долара. Този акт на президента на Щатите е известен като „Шокът на Нискън”. Американският долар е изваден окончателно от златния стандарт през 1973 г, но продължава да е резервната световна валута. Останалите държави също напускат споразумението от Бретън ууд. По този начин и за първи път в своята история човечеството се потапя в безбрежното море на книжните пари – без никакъв златен стандарт и без фиксирани обменни курсове между отделните валути. Малко иронично, но оттам идва и наименованието плаващи валутни курсове.

 

От този момент нататък започва свободното падане на покупателната способност на щатския долар, за да достигне близо до мизерните 5% (дори 3%) в наши дни. Същото се отнася и за останалите „книжни” валути.

 

image 

 

От 1973 година златото започва да се търгува свободно на световните борсите като се превръща от платежно средство в стока, подобно на среброто, петрола и всички останали стоки и добити природни ресурси. Златото, обаче, запазва своята роля на резерв в трезорите на централните банки като защитно средство от хиперинфлация, дотолкова доколкото в тези трезори наистина има налично физическо злато…

 

И оттогава до днес, цената на златото непрекъснато се покачва, с известни краткотрайни падове, поради постоянното обезценяване на книжните валути. За да се достигне днес до цена около $1370 долара за 1 унция злато и до цена около $27.50 долара за 1 унция сребро. А поради натрупаните през последните близо 40 години държавни дефицити и дългове, основно към централните банки и международните финансови институции, то прогнозите за продължаващо покачване на цените на тези два метала, достигайки реалните си, макар и невероятно високи нива.

 

Въпросът е дали има реални шансове златото и среброто да се превърнат отново в истинското парично средство, т.е. в това, с което да се измерват отново парите в света?

 

Въпреки че има такива предложения и прогнози от редица финансови експерти и институции, едва ли някой може да твърди, че това може да се случи с голяма сигурност. Макар да е очевидна необходимостта от възстановяването на златния стандарт, вероятността това да не стане е доста по-голяма, понеже, централните банки, създаващи „книжните” пари от нищото, в действителност нямат никакъв интерес от евентуална финансова стабилност. А за съжаление те са силните на деня и от тях зависи цялото човечество.

 

Какво би означавало всичко това за обикновения човек, чиито доходи явно ежедневно ще се стопяват, ако продължава да има доверие на „книжните” пари.

 

Вместо да чакаме правителството и централните банки да се погрижат за сигурността на нашите доходи, крайно време е всеки от нас спешно да трансферира достатъчна част от наличните си пари в нещо стабилно, закупувайки си сребро и злато, като инвестиция и спестяване! Докато все още това е възможно!!!

 

 image

 

Колкото по-рано и колкото повече, толкова по-добре. Тъй като, прогнозите за скорошното значително покачване на цените, особено на тази на изкуствено подцененото в момента сребро, са доста обезпокоителни.

 

Предлагам ви следното кратко интервю по темата с експерта по финансово прогнозиране и борсови стратегии – Макс Кайзер, дългогодишен брокер от Уолстрийт: 

$500 Silver & Imminent Price Explosion! Max Keiser (500 dollar Silver)

Като се надявам тази информация да ви е била полезна, оставям всеки от вас да вземе своето решение как да постъпи със своите финанси. А  при необходимост от конкретен практичен съвет за инвестиране в ценни метали и по-специално в Сребро, с удоволствие бих споделил повече по този този въпрос.

image

Зъвършвам със следното, което е мое убеждение:

Парите не са зло, но те (и то истинските, и то достатъчно) трябва да са в нашите ръце, а не в нашите сърца! Ние трябва да управляваме тях, а не те да контролират нас?


По данни от: Wikipedia, Silver-Investor, The-Money-Changer, International Forecaster, Home-Broker.

  

(c) 2010 Integrity Life – София.
 




Гласувай:
4



1. integritylife - Да има начин!...
25.11.2010 11:29
...Но много малко са хората, които го знаят, понеже останалите не искат да знаят. А от тези, които го знаят, само част от тях предприемат конкретни действия. А от тези, които започват, не са много тези, които продължават, докато постигнат резултата - финансова независимост! Вероятно става въпрос за около 1% от хората.
Струва ли си тогава да сме част от "нормалното" общоприето мислене и действие, след като то, макар и масово, се оказва погрешно. Нека резултатите са тези, които говорят!... Успех! :-)
цитирай
2. victoriavselena - трупането
25.11.2010 15:34
любовта към трупането, а не любовта към парите е причината за забавянето на техния обмен.
цитирай
3. анонимен - Живот в интегритет
25.11.2010 20:32
Благодаря на автора за статията.Това са неща,които всеки от нас трябва да знае.Земята е добра и ние трябва да я завладеем!
цитирай
4. integritylife - victoriavselena - трупането
25.11.2010 20:36
И едното и другото е лябов - т.е. вярност, преданост, обвързаност, т.е. зависимост от материални неща и идолопоклонство, което е по-скоро проклятие, отколкото блогословение. Но за съжаление, хората, които са под такъв контрол, трудно се усещат, а страдат, дори без да го разбират, и нямат истинска радост, вътрешен мир и удовлетворение. Това е мнението ми по този въпрос. Успех! :-)
цитирай
5. integritylife - 3. анонимен - Живот в интегритет
25.11.2010 20:44
Благодаря! :-)
Именно - земята е добра и има чудесни неща за живот и наслада. Но за да сме ефективни и успешни в завладяването, то са необходими финанси. Затова финансовата култура и последващите правилни действия са много важни.
Но трябва са сме съзнателни, че в този процес на финансово умножаване и растеж има един крадец (Мамон), действащ със свои слуги, който иска да изкриви всичко и да озурпира - както ресурсите, така и хората. А всъщност има достатъчно за всички, според талантите, които всеки има, за да бъде благословение за себе си и за другите.
цитирай
6. ivanmitev57 - Доказан извод.
13.12.2011 22:36
"Незлатните" са по-полезни от "Златните пари".
цитирай
7. анонимен - Не в парите е злото, а в демоните, които ни правят хищници, злодеи и убийци!
08.10.2012 17:36
Парите са право за използване на концентрирана енергия за всевъзможни цели.
С пари се създават блага, помага се на изпаднали, управлява се обществото в хаоса.
Когату попадната на обсебени от демони хора, те стават могъщ инструмент за злодеяния в обществото, защото демоните не да хора и тях не ги интересува човека.
Чистота е нужна!
Чест не достига!
Ако тях не си обезпечим, не само парите, а всяко благо ще се превръща в зло:
любовта в секс и разврат
богатството в досаден излишък
знанието в оковаваща догма
.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141914
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930