Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2011 09:09 - Златният стандарт - закон на монетарната гравитация!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5732 Коментари: 4 Гласове:
-209

Последна промяна: 19.05.2011 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През последните няколко дни сме свидетели на това как цената на Среброто бе "поокастрена" и то значително.  

image

 

От началото на този месец ценовият спад на белия метал е ~27%, като с това води пред всички останали борсови стоки.

Най-малкото, което може да се каже в случая е, че този срив е драматичен. Подобно, но не чак толкова, беше ценовия спад и на Златото.

Заговори се, че през последните няколко някои от най-големите хедж фондове са ликвидирали редица от своите стокови позиция.


Миналия вторник Wall Street Journal публикува следното:

„Според запознати източници, Хедж фондът на Джордж Сорос, фирма работеща с високо-профилния инвеститор Джон Бурбанк и някои други водещи фирми, продаде Злато и Сребро, след като за последните две години яростно акумулираше ценни метали.”


Наблюдавайки значителните колебания (volatility) на Среброто, мисля, че продажбите от него на Сорос в случая са повече, отколкото на Злато (не е ясно доколко тези продажби са реални и на физически благороден метал).

Факт е, че през последната седмица Среброто имаше своя рекорден за последните 30 години ценови спад – спрямо долара и в рамките на един ден. При този силно възбуден пазар най-активно се търгуваха борсовите акции iShares Silver Trust (NYSE: SLV) и то в продължение на няколко дни.

За множество от инвеститорите това е един много добър прозорец от време за изгодно закупуване и инвестиране в Сребро.

Очакването е, че пред следващите няколко дни благородните метали ще се придвижат и то към още по-ниски цени, оформяйки една нова начална база, от където ще се започне ново покачване.

Ето защо, добре е да се плануват бъдещите покупки и продажби на ценни метали и по-специално на Сребро, с очакването това ново покачване да се случи скоро.

Краткосрочно „големите лоши момчета” - като Сорос, например, ще продължат да продават своите хартиени сребърни активи. Това обаче едва ли ще може да спре подкачването на цените до още по-високи нива.

Причините за голямата волатилност на борсовите ще продължат още за дълго да ангажират вниманието на анализаторите и експертите.

Но въпросът сега е: Колко дълго ще продължи това сегашното положение?

Тези дни, легендартият авализатор и търговец на ценни метали - Джим Синклер, каза следното: „Поглеждайки назад във времето, на настоящия спад на цената на Златото може да се гледа като на една отправна точка за търгуване не при цени 1’650 $/oz, а по-скоро при 5000 $/oz.

След като почти 2 десетилетия повечето централни банки бюха предимно продавачи, днес те се превръщат в едни от основните купувачи на Злато и Сребро, поради превръщането на ценните метали отново в една изключително стабилна парична форма.

 

Въпреки мащабното търгуване с борсови хартиени сребърни сертификати (SLV) , пазарът на физическо Сребро е доста оскъден, затома толкова лесно се влияе за известно време от съответни интервенции и манипулиране. Но това са само временни колебания и спадове - историята го потвърждава еднозначно).

От всичко казано дотук, може да се твърди, че нито Златото, нито Среброто са балон, а такъв е щатски долар! (и всички, свързани с него, книжни валути).

 

image

 

От началото на месеца благородните метали понесоха силен удар, но битката е още твърде далеч от приключване…

Но едно е сигурно, че тези, които ще устоят и продължат напред, са Златото и Среброто.

Затова, следете внимателно пазара на ценните метали, понеже не след дълго той отново ще продължи във своята възходяща посока.

Успешно инвестиране!

Забележка: Този постинг представлява адаптиран превод на статията са оритинално заглавие Gold and Silver Aren"t in a Bubble, The Dollar Is от Greg McCoach

И така, Златният стандарт е закон на монетарната гравитация. И всяко правителство и централна банка, които решат да не се съобразяват с него, емитирайки безконтролно кухи пари, не след дълго биват отнесени, заедно с балона, който са създали...

За съжаление, в момента никъде и за никоя книжна валута Златен стандарт не съществува. Затова е разумно, всеки да предприеме мерки за защита на своите доходи, чрез спестяване и инвестиране в благородни метали.

Ако имате необходимост от допълнителна информация и практичен съвет в тази сфера, бихте могли да се запознаете и с други мои публикации по темата или да се свържете директно с мен.

 

(c) 2011 Integrity Life – София.





Гласувай:
4



1. integritylife - Или да си поиграем на водна топка - за здраве!... :-)
15.05.2011 09:16
Има такива борсови стоки, като Златото и Среброто, например, които независимо от цената са с постоянна стойност. Те са като надута топка и дори някои да се опитват чрез манипулиране на цените да ги натискат и държат задълго под водата, рано или късно, обаче, ги изпускат и нещата излизат на повърхността. Просто правило на ценното и измисленото.
цитирай
2. mariposatracionera - Нямам авоари ни в една от трите фо...
15.05.2011 15:44
Нямам авоари ни в една от трите форми, Огняне но ми е интересно да следя написаното от теб.
Благодаря ти!
цитирай
3. integritylife - 2. mariposatracionera - Нямам авоари ни в една от трите фо...
15.05.2011 15:49
Благодаря Галина!
За мен е удовлетворение да знам, че това, което публикувам е интересно и полезно за някой. Успех в това, което правиш там, където си! :-)
цитирай
4. ivanmitev57 - "Незлатните пари" са по-полезни от "Златните".
15.07.2011 04:37
За пълноценно обществено развитие - "Незлатните пари" са по-полезни от "Златните".
Проблемът е, че до 2011 г. "Незлатните пари" се ползват при условия на конкретна държавна финансова грешка, поради която се подсигурява развитие на диспроппорции и криза.

С уважение, Иван Митев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1143932
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930