Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 15:57 - Новата икономическа депресия
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 6228 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 31.07.2011 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проблемите на Новата депресия са тези на Старата

image

Знам много добре, че доста хора, особено в България и „бившите” соц-страни, няма да харесат тази публикация. Но въпреки това, сигурен съм, че тя е полезна и за тях, понеже тук ще стане въпрос за неща, които няма да бъдат казани по масмедиите, в училищата и университетите, за съжаление контролирани от тези, които искат да контролират и нас.


Бележка: Настоящият постинг представлява адаптиран превод на една статия от известния автор Робърт Кийосаки, излязла наскоро с оригинално заглавие “The Coming Depression”. Под работник тук се разбира всеки човек, който е наемник и работи на заплата.

Шефът на Федералния резерв (FED) на Щатите, Бен Бернанке, наричан често „Бен – Хиликоптера”, е известен като студент/експерт на Голямата депресия. Той вярва, че когато е необходимо, изсипването на пари от небето спасява икономиката. В действителност, обаче, тези изсипани трилиони само правят нещата още по-зле.

Докато е учил за експерт по Голямата депресия и е защитавал докторската си степен, Бернанке много добре е осъзнал, че ако монетарната система е тясно свързана със стоковия пазар, то сривът му (както през 1929 година) неминуемо ще доведе до депресия. Затова в момента, в който му бе предоставена възможността да приложи наученото от колежа, то вече имаше магическата формула, с която да оформи днес т.нар. Нова депресия. А тази формула е да се печатат трилиони книжни пари и да се изсипват в икономиката, което той прави много добре.

Всъщност тази Нова депресия изобщо не е нова. Тя е един закъснял резултат на решения, взети още при предишната депресия. Или 

Проблемите от Старата депресия в Щатите се пренасят и стават проблеми на Новата депресия не само в Щатите, но и в целия свят.

А кои са тези проблеми?

Един от тях се корени в програмата за Пенсионно осигуряване, създадена от Федералното правителство през 1936 година. Тя бе последвана от създадената през 60-те години на миналия век програмата за Здравно осигуряване. Тези две т.нар. социални програми пораждат и най-съществените проблеми на Новата депресия, тъй като чрез тях правителството „поема грижата” да плаща на милиони хора, които непрекъснато искат повече, при положение, че отдавна вече са спрели да работят.

Друг сериозен проблем за Новата депресия са, често контролираните от правителството, работнически (проф)съюзи, защитаващи работниците, които искат да им се плаща все повече за все по-малко свършена работа. Много от тези съюзи са създадени още от времето на Голямата депресия.

Не ме разбирайте неправилно. Аз не съм против правата на работещите, включително и това да членуват в такива съюзи. Самият мой (беден) татко беше председател на профсъюза на учителите в Хавай. Но тук просто искам да адресирам някои от предизвикателствата на съвременната икономика, като проблемите с дълга и дефицита, огромните разходи, ниската ефективност, и др. Според мен, работническите заплати и привилегии могат и трябва да бъдат редуцирани, понеже те в момента са твърде високи, за да може икономиката да издържи на тях. По-долу ще поясня какво имам предвид.

Разбира се, действия в тази насока са непопулярни и неприемливи за мнозинството от хората. Те доведоха днес в Европа до много от конфликтите между работническите съюзи и правителствата. Освен в Европа, такива бунтове има вече в Япония и Китай. А скоро се очакват по-масови протести и в Щатите.

Друг съществен проблем на Новата депресия се корени в работната заплата. Една от причините Щатите да успеят да изплуват на повърхността след последвана депресия и Втората световна война е това, че заводите и фабриките след войната бяха здрави и работещи, докато на повечето от останалите страни в света, като Германия, Франция, Англия, Италия и Япония, те бяха разрушени или неработещи. Американските заводи работеха по време на войната, за да я издържат, а след това - за възстановяването на останалите разрушени икономики. Като тогава завърналите се от фронта американски войници получаваха едни от най-високоплатените работни места и длъжности.

Днес, обаче, Щатите изнесоха фабриките и производството си в страни като Китай, Филипините, Виетнам, Перу, Мексико и други страни по света с доста по-ниско заплащане на работния труд. Как да очакваме тогава решаване на проблема с безработицата в Щатите, когато американските заводи са вече в други стани, докато в същото време заплатите и привилегиите на работниците в старата продължават да са доста високи.

Ако някои от вас има решението на тези проблеми, предлагам му да се кандидатира за Президент на Щатите, или поне да измести шефа на Федералния резерв. Тъй като продължаващото печатане на измислени пари и изсипването им в икономиката изобщо не може да реши тези проблеми на Новата/Старата депресия. 

Проблемът в световната икономика днес не е липсата на капитал. Проблемът е в твърде малкия капитализъм и твърде големия социализъм!...

А конкретно в Щатите има твърде много (измислени) пари и харчене, за сметка на твърде малкото производство. Ето защо цената на благородните метали – злато и сребро, както и данъците, непрекъснато растат и ще продължават да растат.

Е, и какво може да се направи? Вместо да очакват правителството да реши финансовите им проблеми, винаги препоръчвам на хора да се обучават и повишават своята финансова грамотност – в областта на предпримачеството,  изграждането на собствени бизнеси, инвестирането в активи, възможности за редуциране на данъците, и др.

Направете си услугата като се научите как да се погрижите за вас и за хората около вас!


И накрая, нещо от мен. Финансовата и икономическа независимост, постигнати с правилното знание и мотивация, са пътят към вашата свобода и пълноценна реализация в обществото.


(c) 2011 Integrity Life – София.





Гласувай:
5



1. stefanasenov - Здравейте,
26.07.2011 19:39
Поздравления за поста! :)
цитирай
2. анонимен - Не остана много време ...
26.07.2011 21:03
Чудя се ,защо не са изкупени монетите и кюлчетата у нас и в чужбина.Ако знаят как ги крадат буквално всеки миг с това безобразно печатане на хартии ,опашките щяха да са километри....Моля се да манипулират надолу истинските пари не за друго ,ами повече обикновени хора да си защитят труда от ограбване ...Мислех - есента ще е големия скок ,ама като гледам -преди края на лятото вече кипи (а печатниците кротко тракат на три смени...)
цитирай
3. integritylife - 1. stefanasenov - Здравейте,
26.07.2011 21:18
Благодаря, Стефан!
Добре е истината да излиза и публикува такава, каквато е! Все пак става въпрос за пари, а колко по-добре е ако са истинските, а не тези, които се генерират от нищото и постоянно предизвикват и задълбочават негативите, обсъждани в постинга...
цитирай
4. integritylife - 2. анонимен - Не остана много време ...
26.07.2011 21:24
За обща наша изненада преобладаващата част от хората продължават да вярват на банките и на хартиените пари. Когато, обаче, доверието започне да се изпарява, според мен не след дълго, тогава наистина опашките на хората пред банките ще станат километрични, за да си изтеглят депозитите, а цените на златото и среброто бързо ще скочат в космоса...
цитирай
5. kapucinonews - Глупост. До глупост. Спират реф...
27.07.2011 12:56
Глупост. До глупост. Спират реформите на Ню Деал - и поучават икономиката през 20-те на миналият век. И болестите.. И безработицата.. Просто ще получат икономиката на българия Сега.
цитирай
6. анонимен - backlink building service
16.08.2011 12:12
When will you post again ? Been looking forward to this !
цитирай
7. integritylife - 6. анонимен - backlink building service
16.08.2011 17:40
Нов постинг ще публикувам една тогава, когато има нещо важно и което си заслужава да бъде комуникирано. Нямам никакъв срок и програма, които да преследвам. Поствам само когато има защо и какво...

Затова, мисля, че е най добре, ако ми изпратите ваш контактен имейл-адрес на моя адрес - ognyanchipev@gmail.com, за да мога да ви включа в мейлинг листа на тези, на които им изпращам информация при нова публикация в този мой блог.

Поздрави и успехи! :-)
цитирай
8. анонимен - Вижте,аз съм само един обикновен читател,
08.10.2012 21:01
обаче,от гледна точка на вашата логика,има нещо странно и необяснимо :
В България и пенсионното и здравното осигуряване са пълна порнография,да не
говорим за смешното заплащане на труда на робите,наречени "работници",нищо
от гореизброеното не тежи на системата,а тя горката,едва реанимира,забита в
дъното.В контекста на Вашето твърдение,ние би трябвало да цъфтим и вързваме.
Да,ама,на практика,ЙОК!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1143672
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930