Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 03:35 - Над 1'600 долара за унция злато - да го купуваме ли?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5343 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 03.08.2011 09:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Има един въпрос, който ме преследва отново и отново през последните няколко седмици, откакто цената на златото започна да се покачва, достигайки своя връх за всички времена – над 1600 $/oz. И този въпрос е: ”Да купуваме ли злато сега?”

Това е разбираемо, особено за хора, които никога досега не са се инвестирали в ценни метали. Никой не желае да се намери в ролята на „излъганото овчарче”, купувайки злато при върхови цени, само за да види след това как те се сриват на 1200 $/oz или дори по-ниско.

Точно върху това бих искал да поразсъждаваме заедно.

В момента американският долар – официалната световна резервна валута, търпи голям срив спрямо някои други валути, като например, швейцарския франк, австралийския и сингапурския долар. Всяка от тези валутаъе по-стабилна от долара, и би могла да бъде един спасителен финансов пристан. Още повече, светът вече осъзнава опасността от реален фалит на Щатите.

Въпреки, че от години са налице достатъчно предпоставки за такъв негативен сценарий, едва през последните седмици хората се замислиха по-сериозно, разбирайки че това е напълно възможно да се случи – Икономика №1 в света да банкрутира!

Тук в Европа, ситуацията е дори още по-тревожна. Например преди време, никой не се замисляше за евентуален фалит на Гърция, но днес политиците и финансовите институции открито дискутират и се подготвят за сериозно преструктуриране и реформи предвид такъв фалит. А една Италия, с държавен дълг над 120% от нейния БВП (брутен вътрешен продукт), не е много по-назад от Гърция в черния списък.

За правителствата е вече почти невъзможно да оперират задкулисно, понеже тяхното неблагоразумие и техническа неплатежоспособност се виждат от космоса, при което доверието в каквито и да са техни обещания и действия бързо се изпарява.

Затова, колкото повече хората губят доверието си в долара и еврото, толкова повече те търсят други алтернативи. В момента във финансовата система са инжектирани трилиони долари, търсещи свой дом – места, където да се пренасочат и да се инвестират.

Това е основната причина, поради която валутите на някои по-малки, но сравнително стабилни национални икономики, се навдигат срещу долара и еврото. Например, за финансовите субекти швейцарският франк изглежда много по-стабилен, понеже обратното изкупуване на швейцарски ценни книжа се очертава да бъде значително по-сигурно от това на облигациите от Америка и от Еврозоната.

И колкото повече капитали потичат към тези по-малки валути, толкова те стават по-ценни спрямо по-големите – долара и еврото. Това е простото пазарно правило на търсенето и предлагането, понеже и валутите са също стока.

Това е първата основна причина, поради която цената на златото ще се покачва в по-дълъг период – отслабването на долара и на еврото.

В момента големите финансови институции усилено търсят безопасни златни пристани за своите тежки лайнери. Благородните метали, от спекулирана борсова стока, все повече се превръщат актуален ценен актив, не толкова конюнктурно зависим, както някои други активи и ресурси, като петрола, храните и др.

 

Обаче дори и по-стабилните валути, както швейцарския франк, например, са ограничени в своето надценяване, понеже той е продукт, контролиран от една банка – Швейцарската национална банка. Същото се отнася и до регулирането на цените на петрола и храните. Ако те се покачат прекалено много, спекулативно след това същите могат да бъдат намалени.

За благородните метали това не е съвсем така.

Ако цената на златото скочи на 2000 $/oz, 3’000 $/oz, дори и повече, това ще доведе до сериозно объркване в банковата система, но едва ли може да се превърне в масов проблем, понеже хората не са обвързани чак толкова със златото и среброто, колкото с петрола и храните. Поради това фиксирането и потискането на цените на благородните метали не е нещо, което да ангажира съществено политиците и правителствата, а по-скоро банковите институции.

Но дори и ако някъде локално се приложат определени правителствени ограничения на търговията със злато и сребро, в същото време и в други части по света тя ще продължава да е възможна и изгодна.

Така че, вместо да се притесняваме дали да купуваме злато при най-високите му цени днес, нека се запитаме следното: През следващите няколко години, дали очакваме слабите и почти банкрутирали правителства да вдъхнат по някакъв начин доверие в хората и инвеститорите, или доверието към тях ще продължава да отслабва?

image

Надявам се да смятате, че ще се случи второто. Скоро вие лично ще се убедите, че все повече пари и капитали ще се пренасочват към закупуване на злато и сребро, а оттам цените им ще се покачват. Отново простото пазарно правило на търсенето и предлагането.

Да, възможни са и колебания в цените – временни пикове и спадове, поради някакви временни популистки правителствени мерки за закърпване на бюджета, за съживяване на икономиката, за покачване на заплатите и пенсиите, и др., но те не могат чувствително да повлияят на възходящата тенденция на промяната на цените на златото и среброто.

И ако все още се колебаете дали да инвестирате в злато при цена 1600 $/oz и в сребро при 40 $/oz, помислете си как бихте се чувствали след три години, например, когато се сетите, че сте имали такава възможност, но сте я пропуснали, а тя вече не съществува, понеже тогава измислените хартиени/виртуални пари вече за нищо не стават?!...

Това е засега от мен. До следващия път, когато се надявам да ви предложа нова и актуална публикация по темата. 

За да сме по-добре информирани и подготвени,
понеже така определено се спи по-спокойно.



(c) 2011 Integrity Life – София.

 




Гласувай:
3



1. integritylife - Какво е шампионското мислене във време на криза?
02.08.2011 12:10
Отношението на шампиона във време на криза е внимателно и позитивно да следи за нови възможности и решения...

PS1: Бъдете хора с такова мислене, за да станете наистина шампиони.

PS2: Разбира се, към това вие трябва да прибавите, и то като основа и отправна точка, инвестирането първо във вас, чрез едно правилно обучение в областта на финансите и икономиката. Не говоря задължително завършване на някой държавен, дори частен класически университет (пази-Боже), понеже е напълно възможно да си загубите времето и парите, сеейте в ума си погрешни и безполезни знания, водещи до грешни решения. Говоря за самообучение, посещение на съответни курсове (онлайн и на живо).

PS3: Именно това е и моята цел, в тази насока да мога ви бъда полезен. Не си правя реклама, просто искам да ви дам една перспектива, както и моята гледна точка и съвет. Ще се радвам на вашата обратна връзка!
Успех! :-)
цитирай
2. анонимен - Коста
02.08.2011 21:32
Мисля си ,какво ли щеше да е сега състоянието ни ,ако по време на финансовите пирамиди ,се инвестираше в метали ,а преди Виденовата зима,или пък в началото на десетилетието .Изводът е само един ,гледайки спот графиките -нямаше да има нито една криза ,сега щеше да има стабилен среден бизнес , здравеопазване ,образование...Просто трудът на поколения хора ,щеше да е вграден в новото ...Един цитат само - когато си влагал в злато,по дяволите,нека да вали ....
цитирай
3. integritylife - 2. анонимен - Коста
03.08.2011 09:33
Коста, много си прав особено със сентенцията в края на коментара ти, за което ти благодаря. Когато писах този постинг преди 2 дни (01.Август.2011г.) цената на златото беше близка до 1'600 долара за унция - всъщност 1'628.30 $/oz. В момента, само 2 дни по късно, тя вече е 1'670.44 $/oz и се катери нагоре. Така че хората, които са инвестирали или спестили (защитили) част от доходите си дори при цена 1'600 $/oz вече сами могат да видят предимството. А след месец, а след 6 месеца, 1 година, 3-5 години... Единствено Господ знае какво точно ще се случи. Но без да съм Господ, виждайки състоянието на световната криза в икономиката и във финансовата система в момента, със сигурност мога да кажа накъде ще вървят цените на благородните метали - на истинските пари, на златото и сребро -> НАГОРЕ!...
Затова, наистина, когато си човек е инвестирал/спестил вече в злато и сребро - нека да вали!...
цитирай
4. анонимен - Среброто крещи за отмъщение !
06.08.2011 11:18
Вече си мисля за среброто като за полуживо същество от групата на Елементалите (от играта Heroes :)) Би било смешно ,ако не беше трагично . Вместо да се намери здравословна ценова точка , с няколко клика на мишката се сринаха пазарите на ценни метали ,малко игра на селл оф и бай - и милиарди загуби. Отплатата ще е страшна- кредитния рейтинг на щатите пада ,дълга ще расте ...Въпреки ниските цени на металите ,никой не продава на тях - все по голямо разделение има на хартия и твърд актив.Пазарът на сребро е мъртъв -да живее среброто !Очаква ни интересна седмица :)
цитирай
5. integritylife - 4. анонимен - Среброто крещи за отмъщение !
06.08.2011 12:08
Така е, "интересна" седмица ни очаква, а и доста такива след нея...
PS: This fraud banksters game is over, at last! Get prepared - in physical silver & gold, while available!... :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1143961
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930