Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 19:49 - Как да се справим със синдрома „Нямам време!”?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 7821 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 04.03.2015 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Здравейте и добре дошли отново в моя блог!

Колко от вас се оплакват от липса на достатъчно време и пари, за да реализират плановете. И може би с право. Но неща погледнем сега нещата по следния начин.

За да може човек да свърши нещо полезно, са му необходими три важни ресурса - Време, Пари и Хора, като в третата група поставям и самия него.


image

От трите ресурса, най-важен, според мен, и най-справедливо разпределен е ресурсът ВРЕМЕ, който на всеки от нас ни е даден  поравно - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365(366) дни в годината.


Затова борбата за този наш ресурс е и най-жестока. Ако победим в тази не лека война крадците на нашето време, мисля че едва тогава бихме могли да се надяваме да имаме достатъчно пари и хора, с които да успеем да свършим полезните неща в живота ни.

В тази връзка, мисля че следващите ми кратки разсъждения могат да ви помогнат в личното управление на вашето време.

Едно от най-често срещаните оправдания да не свършим нещо или да го отлагаме във времето е широко разпространеният коварен синдром „Нямам време!”.

Така ли е всъщност и кое прави едни хора по-успешни от други хора, при положение, че всички разполагаме с едно и също време в денонощието? Едни имат добри доходи, достатъчно свободно и качествено време за себе си, за семействата си, за приятели, за бизнеса/работата си, както и за общността, в която живеят. Говорим за хора с един балансиран и пълноценен живот.

Иска ли ни се и ние да сме между тази група хора? Разбира се, че да?

Нека тогава разгледаме следната Таблица, търсейки да открием къде отива нашето ценно време, има ли скрити и неизползвани запаси, ако то в рамките на една седмица е 168 часа (7х24): 

Дейности

Изразходено за дадена дейност време

Оставащо до края на седмицата време

Сън:
8 часа/ден


56 часа/седмично


Остават 112 часа

Основна работна / учебна дейност:
8 часа/ден


40 часа/седмично


Остават 72 часа

Придвижване:
2 часа/ден

 
10 часа/седмично


Остават 62 часа

Хранене:
2 часа/ден

 
14 часа/седмично


Остават 48 часа

Семейство / забавление:
2 часа/ден


14 часа/седмично


Остават 14 часа

Разнородни:
2 часа/ден


14 часа/седмично


Остават 20 часа!


Ако анализираме времето, което изразходваме за основните си (първите 5) дейности, сигурен съм, че всеки от нас ще може да го оптимизира и да извлече още по по-голяма ефективност и резултати. Възможностите да много и специфични за всеки. Например, не се хранете и не се забавлявайте сами, а споделяйте това ценно ваше време с хората, които са ценни за вас – семейството, приятели, бизнес партньори,… Обикновено най-интересните и нови неща ще ви се случват точно когато най-малко очаквате, но стига да сте на правилното място и време, и с правилните хора…

Целта ми, обаче, в тази публикация е да погледнем на последния 6-ти ред от таблицата, където са т.нар. „разнородни” дейности, които консумират цели 20 часа от седмичното ни време. Според мен, това е един скрит и пренебрегнат резерв, който би помогнал да се справим с синдрома „Нямам време!”. Точно този резерв може да е разликата в живота ви, ако решите да го използвате, вместо да го похабявате.

Според последни изследвания, човек днес прекарва средно по 4 часа на ден, гледайки телевизия – бих казал „покланяйки се на Негово величество ТЕЛЕВИЗОРА”, макар този ТВ-идол да е последен модел 60 инчовава плазма с безброй програми и екстри, които е невъзможно да бъдат използвани. Не са малко семействата, които почти във всяка стая - хол, кухня, спалня, баня, дори вече и в тоалетната, си имат по едно копие от този „съвременен бог”, който ги преследва и облъчва навсякъде и от който те не могат да се отърват – не искат или нямат сили да се справят, поради пистрастяване, дори до ниво фанатизъм. Усеща се как в атмосферата се носи едно „Не ми докосвай телевизора и не ме разсейвай, понеже сега му служа!”. Вярно, ден след ден…

И какво се получава? Седмично 28 часа вярна служба, 2 месеца годишно! А за един човек на 65 годишна възраст - цели 9 години от живота му са прекарани, бих казал, в робско ТВ-поклонение.

Усещате ли клопката? И какво стана със синдрома „Нямам време!” Май тази заблуда, ако сме честни, е като леда, изложен на жаркото слънце – топи се бързо, след което се изпарява…

Е, може би вашият случай не е чак толкова тежък. Ако е така, радвайте се, но имайте предвид докъде можете да стигнете – неусетно, но с ваше участие…

И още нещо. Освен цената на този „супер телевизор”, преценете колко ви струва времето за тази „разнородна” дейност – 1000, 5000, 10000 лева/евро?… Повече?...

Преосмисляйки този свой навик, вие може да решите дали ще използвате времето си, като гледате как се случват нещата при някои или като го използвате те да се случат с вас. Все едно пристрастено да гледате конни състезания или да яздите кон, ако обичате ездата. Кое е по-полезно? Въпрос на избор и той е ваш!

Бележка: Случаят с "телевизионното поклонение" е една от възможните "разнородни" дейности, които постоянно "разнообразяват" живота ни, неусетно изяждайки от ресурса ни време. Всеки може да прецени за себе си тези (без)образни "разнообразия" и да направи преценка сам за себе си. Както виждате, изчисленията не са сложни, но резултатите често са разтърсващи - цели години от живота на безвъзвратно загубено време!...

Не казвам, че човек не трябва да гледа телевизия, но според това, то не трябва да се случва "между другото" или понеже "в момента нямам какво да правя", а по-скоро да бъде осъзнато и целево - в допълнение и хармония с останалите 5 типа основни дейности и ценностите на човека, и в посока към неговите цели.

Всъщност, ако трябва да сме честни, а какво ни пречи да сме, всеки от нас прави това, което сметне за наистина важно. Затова, по-добре

 

Кажете и правете това, което е важното за вас, а не се оправдавайте с „Нямам време!”


Пожелавам ви множество спечелени битки в непрекъснатата война с множеството крадци на вашето време, един от които е TВ-то. Но дори ако в някоя от тези битки паднете, това не трябва да е фатално за вас. Не се отказвайте, опитайте отново, станете и продължавайте! По-важното и спечелването на най0важната битка, белег за вашия успех – един балансиран и пълноценен живот, за вас и хората около вас! 

 

До следващата ни среща - тук или в някоя от следните социални мрежи/медии:
 

 https://facebook.com/ognyanchipev

https://twitter.com/ognyanchipev

http://youtube.com/ognyanchipev

https://linkedin.com (Ognyan Chipev)

Skype: ognyan.chipev

Огнян Чипев J

(c) 2011 - 2015 Integrity Life – София.





Гласувай:
5



1. evrazol - Време, Пари и Хора, като в третата група поставям и самия него
05.08.2011 22:41
"Самия него" е основния фактор:)
цитирай
2. integritylife - 1. evrazol - Време, Пари и Хора, като в третата група поставям и самия него
05.08.2011 23:03
Да, така е, затова оттам трябва да се започне, но не трябва да се спре дотам - само в обучението и израстването човека като стойностна и квалифицирана личност, понеже сам човек не може да постигне много, в сравнение с това, ако е свързан с правилните хора в екип.
Освен това, смисълът ни да успеем е да направим колкото се може повече хора част от нашия успех. Поне така мисля и действам аз, а и доста други хора.
цитирай
3. evrazol - смисълът ни да успеем е да направим колкото се може повече хора част от нашия успех
07.08.2011 10:16
Ако искаш да разбереш стойността на една идея - засили я към нейната крайност.
Аз съм бил част от много чужди успехи :)

Вярно, че и много хора са били част от моите, та разбирам добрия смисъл на формулировката. В крайна сметка, успяващите не постигат резултатите си, спазвайки правила. А на неуспяващите правилата не помагат. Те "не желаят да платят цената". Което си има и добрите страни:)
цитирай
4. анонимен - Как да се справим със синдрома „Нямам време!”?
08.08.2011 22:56
Страхотна статия! Таблицата много ми помогна да преосмисля как употребявам времето си.

Мерси: Асен Ангелов
цитирай
5. анонимен - къде съм аз
10.08.2011 15:08
Не знам за другите,но аз пускам телевизора единствено когато си почивам.,за мен той е почивката и релакса.Обикновенно,това е за не повече от половин час след като се прибера от работа и преди да е започнал вторият ми работен ден т.е правене на вечеря за семейството,зареждане на пране,миене на чинии,грижи за двора,тревата и цветята,понеже живеем в къща и имаме голяма градина, и друга т.наречена женска рабата ,която според някои не е никаква работа,но тя поглъща голяма част от времето,което би трябвало да употребя лично за себе си,но не мога.При това положение ,уважаемия автор да изработи за мен друга таблица и да ми покаже от къде да реализирам икономии за себе си.
цитирай
6. integritylife - 5. анонимен - къде съм аз
10.08.2011 18:26
Благодаря за коментара и за споделеното. Вашия случай, според мен, не е изключение, особено в забързаното и претрупано ежедневие в което живеем в борба за оцеляване. Примерът за ТВ-поклонението го дадох, за да илюстрирам нагледно пораженията от едно такова пристрастяване - вместо него, там може да фигурира друг крадец на ресурса ни време. Във вашия случай ми се струва, че решението е заедно с вашия брачен партньор и останалите членове на семейството ви, да седнете и заедно да обсъдите ситуацията и да балансирате ангажиментите, задачите и отговорностите, с цел тяхното по-добро разпределяне и поделяне на товара. Това не е лесно да се случи, иска се много търпение, изслушване и компромис. Но е добре да се започне и да се практикува, комуникира, оптимизира и променя във времето. И успешно решение може да се намери, стига да се търси и работи по въпроса, от всички заедно, а не всеки за себе си. :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139366
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031