Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2011 14:33 - Какво да очакваме от подценения бял благородник – Среброто?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5666 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 11.08.2011 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image

През последните дни и седмици светът стана свидетел на все по-явното глобално изявяване на финансовата криза, характерна с продължаващото обезценявате на резервната световна валута – американския долар, а оттам и на всички останали и свързани с него валути. Коя повече, коя по-малко, но всички те потъват – заедно и поотделно.

Пробойните на Титатика на финансовата пирамида вече са толкова много и големи, че няма сила, която да спре потъването му. Така е, когато емитирането на измислените хартиени и електронни пари продължава вече десетилетия, с огромни мащаби и невероятна алчност на самите криминални централни банкстери. Просто няма начин всичко това да не се върне с обратен знак и голяма сила, като едно финансово цунами, което иска да помете всичко по пътя си, включително и доходите на всеки един от нас.

Тези дни всички видяхме цирковете, които се разиграха по време на фалшивия дебат за вдигането на тавана на щатския дълг. Общо е мнението е, че над 95% от американските сенатори и конгресмени са зависими от банкстерите и те просто правят това, което им се каже, а не това, което е правилно и важно за икономиката и финансите – национална и световна. Така е от години, за съжаление, така е и днес.

И обърнете внимание, целият този популистки фарс беше не дали да се вдигне тавана на дълга, а по-скоро с колко да се вдигне, както и кои разходи на правителството да се орежат, с колко и кога. Всъщност последното остана за „светлото” бъдеще. Така че, харчовете продължават, а за тях Федералния резерв трябва да осигури „пари”. С други думи, Щатите си имат солидарно повдигнат дългов таван, а оттам – гарантирано продължаване потъването на долара, което е зле за всяка точка на света.

Веднага последна и рейтингоната санкция на S&P500, които за първи път в историята смъкнаха кредитния рейтинг на Щатите от ААА на АА+. Въпреки че, най-вероятно това трябваше да се случи отдавна…

Друго важно събитие тези дни, което остана почти незабеляно, беше „съгласуваното” с останалите централни банкстери решение на Японската централна банка да емитира и пусне в обръщение над трилион кухи йени, видите ли, за да се „спаси” японската икономика след катастрофалното цунами през март 2011 и от кризата след ядрената катастрофа във Фукушима. Това не може да бъде никакво спасение, а е по-скоро още по-голямо затъване на четвъртата икономика в света в блатото, дърпайки и останалите със себе си.

Да продължавам ли с аналогичните проблеми на другия потъващ лайнер – европейският, натоварен с огромните дългове, освен на „прасетата” (PIIGS)Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Испания (Spain), но също и на всички останали евро-членки, включително Франция, Германия, че и наша милост – всички от длъжници по-длъжници. Просто така работи финансовата пирамида – с дългове и никой не пропуска...

В същото време все по-ясно се вижда, че единственият спасителен остров в тази финансова буря си остават истинските пари с постоянна стойност – златото и среброто, чиято цена миналата седмица се докосна, ей така между другото, почти до 1’700 $/oz за златото и ~42 $/oz за среброто, загатвайки за още по-големи увеличения в следващите месеци и години.

И това е нещо съвсем логично. Невъзможно е доларът и останалите валути да се обезценяват - непрекъснато и целено и цената на благородните метали да не се покачва. Няма как, понеже те са ценен природен ресурс, извличан от природата и те не могат нито да бъде добити по друг начин, нито могат да се фалшифицират, материално и виртуално. Е, второто го правят засега фокусниците от Уолстрийт, но и това скоро ще им се върне върху главите, с голяма тежест и с обратен знак.

След този кратък анализ, другото нещо, към което ми се иска да привлека отново вниманието ви е невероятното подценяване на среброто, което се наблюдава в момента, както и големият инвеститорски потенциал, който белият благородник има да реализира оттук нататък.


Основните причини за наистина по-светлата перспектива на среброто съм ги комуникирал, по един или друг начин, в множество предишни мои постинги по темата инвестиране и спестяване в ценни метали, особено във физическо сребро. Ето някои заглавия и линкове към някои от тези предишни полезни мои публикации:

Кой е основният претендент за инвестиционния приз на това десетилетие?

Дали пазарът на благородни метали няма да се окаже поредния балон?

Активът Сребро – Инвестиционен хит и за 2011-та година

Десетте основни правила на закупуването на Злато иСребро

11 основни аргумента "ЗА" инвестирането вСребро


Все пак, нека си припомним съвсем накратко следното:


В момента величината на съотношението между цената на златото и среброто е малко над 1:40, при нормална стойност ~ 1:16

За разлика от златото, което основно се използва като паричен резерв, средство за инвестиране и спестяване, среброто е необходимо като ценна суровина за множество индустриални приложения, които засега разчитат единствено на него, за да могат да функционират. На всичко отгоре се оказва, че среброто е по-оскъдно от златото.


И така, развитието на икономиката в глобален мащаб ще се нуждае от все повече сребро, което ще става все по-малко, като налично количество. И понеже е валидно универсалното пазарно правило, че „търсенето определя цената на предлагането”, то цената на среброто следва да се променя единствено и само нагоре.

Докога и докъде? Един Господ знае, но в никакъв случай това няма да е за кратко и с малко. Става въпрос за години напред, както и за ценово завишение с десетки, стотици, дори може би с хиляди долари/евро/…

Като е така, може би резонния въпрос на някои от вас е: Какъв да е видът на среброто, в което да се инвестира и спестява дългосрочно, за да има ефект и да може да се развие потенциала на белия благородник – 1-2-5 години, че дори и повече.

Препоръчвам закупуването предимно на известни и разпространени продукти, например, бульонни сребърни монети от по една унция (1 oz = 31.1035 grams) чисто сребро (проба 999/1000). Като най-подходяща мога да посоча Американският сребърен орел, която монета се сече и разпространява от Американския монетен двор, непрекъснато един и същи вид, от 1986 година до днес. С този продукт съм сигурен, че никой не може да има какъвто и да е проблем с ликвидността – обратното му изкупуване.

Мога да посоча, също така и някои други добри сребърни бульонни монети от по една унция, като Канадски кленов лист, Виенска филхармония, Австралийска коала, Китайска панда, и др.
 

Цената на всички тези сребърни продукти е близка, но като цяло тя е много ниска и тепърва предстои да се покачва. Другото общо предимство на всички тях е добрата им ликвидност, дори и у нас. Затова, според мен,

Сега е идеалното време за инвестиране и спестяване във физическо Сребро, а като най-изгодно, достъпно и с минимален риск - в най-популярните сребърни бульонни монети от по 1 унция чисто сребро!


За повече информация по темата съм на разположение.

До следващия път!

 

 

(c) 2011 Integrity Life – София.





Гласувай:
4



1. анонимен - Collapse
07.08.2011 19:52
В момента пред света според мен има доста неизвестни. Аз лично си задавам следвите въпроси: Дали наистина американската икономика ще се срине, какво ще се случи с долара, дали ще бъдем свидетели на нова валута, която ще замени долара. Или пък ще се върнем към златния стандарт. Какво ще се случи сега с данъците, с лихвените проценти, с цените на храните, петрола, ценните метали. А имайки предвид, че капитализмът по света е основан на ресурсно базирана икономика, ресурсите на планетата са на изчерпване. Кое ще ги замени в следващите десетилетия, защото ако няма алтернатива, която да бъде по възможностите на обикновения човек, не виждам какъв би бил варианта! Костадин Костадинов
цитирай
2. integritylife - 1. анонимен - Collapse
07.08.2011 22:11
Константин, съвсем резонни и много важни въпроси задаваш, но едва ли има в момента човек, правителство и институция, които да могат да ти отговорят...
При всички положения сътресения ще има, понеже нещата отдавна не вървят на добре, поради проблемите с измислените пари без златно покритие, което води само до дълг, кризи, фалити и конфликти.
Лично аз съм по-скоро реалист-оптимист и вярвам доброто и креатвното в човечеството да се надигне и установи, намирайки по-добри и по-трайни решения и алтернативи за един по-добър и справедлив живот. Възможностите на човека и запасите в природата са неизследими, така че най-вероятно има изход и то добър, стига да се постигне съгласие да се работи в тази насока...
цитирай
3. stefanasenov - Поздравления за аналитичния пост ;)
08.08.2011 13:46
Съгласен съм, че среброто е добър инвестиционен продукт, ЗА КОЙТО ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е ВСЕ ОЩЕ ФУНКЦИЯ КЪМ ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО, следователно докато златото се вдига ще се вдига и среброто в съотношение и ОБРАТНОТО, СРУТИ ЛИ СЕ ЗЛАТОТО ЩЕ ПОВЛЕЧЕ И СРЕБРОТО.
Аз лично препоръчвам инвестиции в производителите на тези благородни метали, а не в тях.
Смятам, че златото при равни други условия ще бъде губеща инвестиция при тези нива 1700 $/тр. у., а следователно и среброто /то също е на незапомнени върхове/, защото както сам каза са в съотношение .., ЗА ВСЕКИ НЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНВЕСТИТОР, КОЙТО СЕДИ ПОНЕ ПО 12 ЧАСА НА ТЕРМИНАЛА И ИМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ И ...
Поздрави! :)
цитирай
4. integritylife - 3. stefanasenov - Поздравления за аналитичния пост ;) (Част 1/2)
08.08.2011 14:50
Стефан, всичко което казваш е така, само със следното уточнение от мен.

В момента картонената финансова пирамида се сгромолясва, поради това, че парите (валутите, начело с долара) отдавна не са пари, а измишльотина, функционираща като дълг, водеща до обедняване и криза.

Така че, тази грозна игра отива към своя край. Затова в момента бягството от несигурните пари е съвсем логично - за хора, фирми и банки, и виждаме пренасочването към истинските пари - златото и среброто. По-изразително в момента към златото.

По последни данни Китайската и Южно-корейската централни банки съвсем наскоро закупиха спешно, съответно по ~200 и `25 тона злато, като резерв. По данни на BIS (централната банка на всички централни банки) само за последните няколко месеца са изтеглени депозити в злато на общо количество от ~600 тона. Русия и Индия си попълват/подсилват златния резерв. Всичко това се отразява на цената на Златото, колкото фосусниците от Уолстрийт, Лондон и Хонг Конг да я подтискат компютърно.

След тази глобална криза, от която вярвам светът ще излезе и ще започне да се въдстановява към по-добро, животът продължава. Вярвам за по-стабилна финансова система, с някаква форма на Златен стандарт, което да дисциплинира банките и правителствата. И би следвало да има съживление и възход във всяка сфера.

Ето точно тогава идва редът на Среброто - белият благородник, който освен че е най-старото парично средство, е в момента изключително ценна суровина (за разлика от златото и който и да било друг метал) за многобройните приложения (над 10'000), които правят живота ни по-добър, по-здравословен и по-комфортен. Просто факт, с който всички трябва да се съгласят.

Друг факт е, че при цени ~1'700 $/oz и ~40 $/oz съответно на златото и среброто, среброто е около 2.5 пъти по-обезценено от златото...

(Край на Част 1/2)
цитирай
5. integritylife - 4. integritylife - 3. stefanasenov - Поздравления за аналитичния пост ;) (Част 2/2)
08.08.2011 14:52
Така че, когато анализирах кризата в момента и дадох една перспектива за Среброто, точно това имах предвид - двете много силни страни съсредоточени във белия метал, които тепърва има да се изявят - паричната и индустриалната апликация.

Като в същото време Среброто е изчерпаем и за съжаление, ограничен ресурс.

Стефан, благодаря за твоя коментар, за да мога сега да споделя и това. Успешен ден и ползотворна седмица! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141892
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930