Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 09:21 - Важността на задвиженото екипното МАХАЛО!...
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 4857 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2014 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
И как се създава голям екипен МОМЕНТУМ?...

Знаем, че в при карането на колело съществува голяма разлика в усилията при спускане надолу, при движение по 
инерция по равен път, и при въртене на педалите при изкачване нагоре. В първия случай е най-лесно и усещането е като при полъх на бриз; докато при третия често е крайно изморително и се изискват големи, дори свръх усилия.


Подобен е случаят и във всяка екипната дейност и отните лидери добре познават разликата при наличие и при отсъствие на моментум на екипното махало. Моментумът дава криле, както на лидерите, така и на хората от екипа и ги кара да се чувстват добре, въпреки обстоятелствата. Моментумът подсилва силните страни на лидерите и на екипа, и прави по-незабележими слабостите и грешките. Когато една екипна организация е задвижила своето махало, тогава доверието вътре в нея и към лидерите се увеличава. Липсата на движещата сила на екипното махало кара хората да преувеличават слабите страни и проблемите, както на организацията, така и на своите лидери, което води до боксуване и прегаряне, както при едновременното натискане и на двата педала – и на спирачките и на газта. При което става тежко и безперспективно.


Много често моментумът се явава единствената разлика между успеха и поражението. С него, всеки е в позитивно очакване и е зареден като хората доброволно откликват и желаят да дадат своя максимален потенциал. При липса на моментум, хората се обезсърчават и трудно намират необходимата им мотивация.


Моментумът
е най-мощният фактор за успешна промяна. Когато един лидер разполага с него, тогава промените в неговата организация се осъществяват много по-лесно, тъй като тогава хората в екипа са подготвени и приемат пормените с желание, отколкото при старта на един все още неподвижен екип.

Когато даден екип успява, расте и се развива, и когато постига добри резултати, тогава хората са въодушевени и желаят доброволно да участват. Придвижването става по-лесно и инерцията е почти осезаема. Но не всеки в екипа може да определи това, което усеща. Това умее лидерът, който има това умение – да създава и да разпознава моментума. Затова, нека видим как може да се създаде инерцията от задвиженото екипно махало, имайки предвид следната проста формула:
 

Отношението на Лидера + Атмосферата в Екипа +
Постиженията на Хората = Моментум

И така, лидерите, които притежават уменията да създават екипна инерция, те са способни да достигнат нови по-високи нива. Като в това, те поемат и отговорността за резултатите на екипа. Лидерите има позитивно отношение, не обвиняват хората си за евентуалните неуспехи и не се оплакват от външните обстоятелства, които са извън техния контрол. Освен това, лидерите, които умеят да създават екипен моментум, те подсилват чувството на надежда в хората си. Те оформят желаната позитивна атмосфера, вместо просто да се нагаждат според нещо, спуснато отвън. Те вярват във възможността за позитивна промяна, вместо да се оплакват от предизвикателства, дошли към тях и към екипа. И най-накрая, лидерите, които възбуждат и направляват екипната инерция, излъчват неизчерпаем ентусиазъм. Те са убедени в смисъла на своята дейност и това чувство за цел и посока тласка всички напред.

Лидерите изграждат култура, благоприятна за създаване на инерция, по следните няколко начина. Първо, те вярват най-доброто за своите хора, съсредоточени са върху развитието на силните страни на хората, а не наблягат на техните недостатъци. На второ място, лидерите дават една ясна и вдъхновяваща визия, която е заразителна за всички в екипа. Те я споделят с увереност и говорят за това непрекъснато, докато всички в екипа успеят и те да видят голямата картина. Трето, лидерите застават срещу всеки страх от провал. Те приветстват риска и насърчават даването на всякакви иновативни идеи, дори и когато те не винаги работят.


И не на последно място по важност, лидери, създаващи инерция, умеят да се наслаждават на постиженията заедно с хората си в екипа. Всеки мъдър лидер добре знае, че Победата не може да бъде самоцел, тъй като тя включва повече от това да се постави буквата "П" в графата Победа-Загуба. По-скоро стойността на победата е в създаването на инерция и във въодушевлението на екипа от това. При което, хората могат здраво да вършат работата си, имайки дълбоко усещане в себе си, че усилията им дават добър резултат. Лидерите могат да подсилят стойността на работата на своите хора като отделят достатъчно време, за да се наслаждават всички на сладките радости на всеки триумф.


Ако целта ви е да израстнете като успешен лидер и да изградите сериозен екип, то запомнете следното:
 

Инерцията от задвиженото екипно махало може да бъде
вашият най-добър приятел!...

Бъдете уверени, че:

1) Имате правилно отношение и умеете да създавате екипна инерция,

2) Отговорни сте за формирането на правилна екипна атмосфера и нагласа за промяна,

3) Редовно празнувате победите заедно с всички във вашия екип.

И още нещо важно –
най-трудно е в началото, но това е и най-ценното време за вас, тъй като точно тогава в лидерски тим до вас ще застанат и най-верните ви екипни играчи, с които след това ще продължите – тогава, когато ще стане и по-лесно и по-забавно. Затова, ценете хората, които са били верни и постоянни при старта, когато е било най-трудно за вас – при началното задвижване на екипното махало!...

Пожелавам ви
да преживеете заедно с останалите достатъчно много и от двете – и от успеха и от забавлението!...


Това е засега от мен и до следващата ни среща – тук или в някоя от следните социални мрежи/медии.

 

https://facebook.com/ognyanchipev

https://twitter.com/ognyanchipev

 

http://youtube.com/ognyanchipev

 

https://linkedin.com  (Ognyan Chipev)

Skype: ognyan.chipev

 

(c) 2009 - 2014 Integrity Life - София.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141828
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930