Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2019 20:22 - Ще се събудят ли "спящите акции" от масовата приватизация?
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.01.2019 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На  16 януари 2019 година Министерството на финансите представи своята гледна точка за решаване проблема със „спящите“ акции от масовата приватизация /закупени дялове в редица приватизационни фондове и непотърсени за дълъг период от време/. В Концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по отношение раздвижването на „спящите“ акции от масовата приватизация. В нея е предвидено провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на публично търгувани ценни книжа. Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен срок от 1 година да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник. След изтичане на този срок акциите, дефинирани като „спящи“, ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след изтичане на 5 годишен нормативно установен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в „Сребърния фонд“.

 

Така представена идеята за съжаление съдържа в себе се освен положителни неща така и редица отрицателни.

Като положителни могат да бъдат разглеждани идеята за активното управление и по-лесното наследяване. Дълги години „държавата“ търси начини за допълнително раздвижване на капиталовият ни пазар – в подобна положителна стъпка може да се превърне предлагания инвестиционен фонд за активно управление на дялове от „масовата приватизация“. Подобен играч ще доведе както до увеличаването на ликвидността на борсата, така и в качеството си на нов инвестиционен продукт към който да бъде насочено вниманието на „борсовите играчи“.

Напълно възможно е блокираните книжа поради смърт на собственика им да струват по малко от самата процедура по тяхното наследяване /особено ако лицето има повече наследници/.

 Наред с положителните неща обаче не мога да не отбележа и отрицателните според мен.

На първо място вмененото задължително прехвърляне на акции от Централен депозитар към избран инвестиционен посредник с цел не попадане на книжата в инвестиционния фонд, ще доведе до допълнителни разходи за притежателите им – всеки посредник събира такса за съхранението им. Освен това проверката за състояние на портфейл от всяко едно заинтересовано лице е средно 30 лева или стойност в повечето случаи надхвърляща тази на самите акции.

На второ място, но не и по-важност, концепцията на Министерство на финансите предлага след 5 годишен срок на управление от страна на инвестиционния фонд акциите преди те да бъдат служебно продавани, а постъпилите суми в последствие да влизат в „сребърния фонд“.  Тези действия от своя страна ще породят два отделни въпроса: защо „държавата“ ще присвои средствата от тази продажба – не е ли по добре те да бъдат управлявани без краен срок и в последствие да бъдат наследявани /както е със всяко друго движимо или недвижимо имущество?/. Проблем ще представлява и самата последваща продажба, която ще настъпи след 5 години. Очакваната продажба на огромен по обем „портфейл“ от ценни книжа /в по-голямата си част слабо ликвидни/ ще тежи на Българска Фондова Борса и ще натиска цените в продължителен период от време.  

Настоящата статия има аналитичен характер и представя единствено мнението на автора. Тя не е препоръка за вземането на последващи инвестиционни решения!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 141611
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031