Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 13:05 - Как получих 2 терабайта безплатен Cloud Storage или за китайската война за Облаци
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2015 14:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От снощи разучавам един проблем: как така китайлък предлага 36 ТВ облачно пространство. Тридесет и шест терабайта са тридесет и шест хиляди гигабайта. По думите на китаеца - криптирани и сигурни.

Знам, звучи прекалено...прекалено. Затова трябваше да чета повече по темата.
Като изключим традиционните Облаци (доверявам се на Mega), китайските определено имат изключително различен бизнес модел.
Петнадесетина фирми предлагат Облак, повечето с огромни инвестиции и невероятни печалби от взаимодействие с китайски смартфони, а и от реклами.

Преди известно време тези фирми започват сериозна война, след като Baidu предлага високите (за тогава) 10 гиги безплатен сторидж.
Последва серия от надъхване, основните играчи в която са фирмите Baidu, Tencent, Qihoo, Wei Feng и YunFile. Играта е кой ще предложи повече безплатно пространство.

Защо? Логиката е, че ако можеш да предложиш повече, значи има хава от инвестицията. Серията се развива геометрично, като от 10 гиги стават 50, 360, 666 и евентуално навлизат в релма на терабайтовете.

"Терминаторът", както нарича себе си, Qihoo, е антивирусна фирма в Пекин, която първа агресира войната, предлагайки 360-ти гигабайта. В момента услугата е на практика неограничена, като предлага ежедневни лотарии за допълнително място, а всеки рифъръл или приятел ти дава долъпнителни терабайти. Това, което е напълно постижимо, са тридесет и шестте терабайта, които споменавам цяла статия.

Ще се попитате - защо, мамка му, ми трябват толкова много гиги? Що? Ей така.
Има хора, които се възползват на максимум от услугите, и наистина ги намират за удобни. Аз не съм от тези хора, но пък съм любопитен.

Относто сигурността. При положение, че ясно обясняват факта, че файловете Ви са криптирани на сървърите им, Qihoo 360 (моят личен фаворит), Ви уведомява само веднъж, че всяко, цитирам, "Horrific or illegal content", е недопустимо или на Ваша отговорност. Решението е във Вашите ръце - да се доверите или не. Истината е, че няма значение дали е китайски телеком, Фейсбук или Меga, параноикът си остава параноик.

Продължавам нататък с анализа - софтуерът, който се ползва в Windows, е на китайски. След лутане по никое време, намерих цялостен руски превод, както и портативна версия на продукта. Смятам, ако се наложи, да направя английски превод, понеже такъв не съществува (trust me). Ако се наложи, понеже на мен ми е удобно руското интерфейсче.
Иначе софтът е окей, не тежи и върши това, което трябва. Има скинове - типично за китайци - и много, много manga-стил карикатурки.

Регистрацията е сравнително лесна, ползвайки Googele Translate за ориентиране в страницата.
Изисква се Ваш и-мейл. Това е. Получавате съобщение за активация и сте готови. За огромно щастие, регистрацията може да се извърщи и от софтуера, който пък, преведен, я прави неземно лека.

Много е важно да се уточни, че за да получите 26 от 36-те тери, трябва да свалите мобилно приложение за синхронизиране, което, според всички източници, е силно заразно. Моето предложение (ако първоначалните 1,5 терабайта не ви стигнат) е да ползвате емулатор на Андроид или да си изчистите тела след употреба.

Още една полза от услугата е стрийминга, който предлага, както и възможността за сваляне от URL директно в Облака. Една идея, която ми мина през главата, е за ускоряване на данните. Понеже в момента по мои наблюдения ъплоудвам със средно 80 килобайта.
Ако решите да употребите азиатски випиен (VPN Gate), вероятността скоростта да се увеличи, е висока, според един от източниците ми. Иска тестване, в това съм скептичен, но много любопитен.

Пастирам линка към регистрацията. Моля, коментирайте, ако Ви е интересно или имате въпроси по отношение превода и/или портативното таковата.

Алчен гъ-- кръ-- се--, знаете. Или накратко - Алчъгъ кръсъръ.

image


Тагове:   Китай,   China,   облак,   hosting,   безплатно,   free,   upload,   cloud,   storage,   Qihoo,   терабайт,   36tb,   360wangpen,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 648942
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!