Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 08:49 - Бизнес школа за предприемачи – НЕ ПРОТАКАЙ!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 4590 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 28.05.2010 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


(статията е част от
една нова книга от поредицата „Малка книга за...", която в момента подготвям за публикуване)

Ако в живота и в твоя бизнес една от основните ти цели не е Прави повече за по-малко време, то е въпрос на време да достигнеш „точката на изчерпване” на твоите сравнително ограничени възможности в пространството и времето. Оттам нататък нищо друго не ти остава, освен да продължиш, доколкото можеш да издържиш – ядосан и неудовлетворен.


Тогава какъв е изхода? За да разбереш, ще трябва да прочетеш и останалото докрай.

Надявам се да си заинтересован също и ти непрекъснато да увеличаваш ефективността си. Но знай, че по пътя на повишаване на твоята ефективност, ти непрекъснато ще се срещаш редица бариери, най-трудно преодолимата от които е протакането. Това е да отлагаш началото на дадено нещо, което трябва да свършиш, за по-късен и неопределен етап.

Често пъти всеки от нас осъзнава, че протака – „О, твърде съм уморен съм сега, нека си почина, пък тази задача ще я свърша утре…”. Следователно, ти решаваш да отложиш.

image

Ключът за справяне с такава ситуация е като я погледнеш от друг ъгъл и си кажеш следното: „Добре, след като трябва да свърша тази задача някога по-късно, кое е това, което ми пречи да я свърша сега и да я оставя ЗАД гърба си?”

Ето, точно тук е разликата и се надявам да я схванеш. Когато отложиш свършването на дадена работа, то тя остава да виси и да се влачи НА гърба ти, докато ако я свършиш навреме, тази работа остава ЗАД теб, товарът й не ти тежи вече, ти си освободен от нея и ти е по-леко.
 

ОТЛАГАНЕТО ВИНАГИ ВОДИ ДО ПО-ГОЛЯМА ТЕЖЕСТ ЗА СВЪРШВАНЕ НА ДАДЕНА РАБОТА ОТ ТАЗИ, КОГАТО Я СВЪРШИШ НАВРЕМЕ!


Какво би се случило с теб, ако имаш отложени не една, а няколко задачи едновременно? Без дори и да се усетиш, ти ще бъдеш затрупан от техния товар и е твърде възможно да бъдеш неспособен да свършиш дори една от тях, понеже тежестта на останалите ще ти пречи. Усещането е все едно че затъваш в тресавище, въртейки се във кръг.

Едва ли бих могъл да го обясня по-образно, но това е горчивата истина. Ако всеки от нас осъзнаваше опасността и коварството на протакането, едва ли щеше да си играе игрички с него. Но резулнатът винаги е един и същ – ниска ефективност, слаби резултати и голямо неудовлетворение, липса на решителност за предриемане на действие и страх от неуспех.

Има и други случаи на протакане – когато ти отлагаш нещата дори несъзнателно. Това обикновено се получава, когато ти си изключително ангажиран да вършиш една след друга маловажните, дори безсмислени задачи, докато за важните не ти остава време. Това което правиш, обаче, е да си намираш оправдание за това, че не ги вършиш, понеже си „много зает”.

Ето тук е една от големите клопки, в които всеки от нас може да попадне, ако не върши нещата по приоритет и едно след друго.

ВСЕКИ ДЕН СТЕПЕНУВАЙ ЗАДАЧИТЕ СИ ПО ВАЖНОСТ И ДОКАТО НЕ ЗАВЪРШИШ ЕДНА ОТ ТЯХ, НЕ ЗАПОЧВАЙ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДРУГА.
ВИНАГИ ЗАПОЧВАЙ ПЪРВО С НАЙ-ДОСАДНАТА ЗАДАЧА ЗА ДЕНЯ!

Нека още малко поговорим за това как ти можеш да се справиш с протакането.

Същественото в случая е да си признаеш честно пред себе си, че наистина имаш проблем с този твой враг и да си дадеш сметка колко често го правиш и начините по които го правиш. Не омаловажавай тази препоръка, понеже много от нас сме доста успешни в това да “скрием” от самите себе си грешките, които допускаме, вместо да се занимаем с тях.

Ключът за справяне с протакането с цел увеличаване на ефективността ти е подобряването на твоята организираност.

ПЛАНУВАЙ ЗА НАПРЕД!

Ти трябва да си наясно какво трябва да свършиш днес, тази седмица и за по-дълъг период от време.

И ето още един ефикасен съвет:
 

ЗА ДА УСПЕЕШ, ПРАВИ СПИСЪЦИ НА ТВОИТЕ ЗАДАЧИ


Съставяй си списък със задачите за всеки ден.

image

Прави го или в края на предишния ден или сутрин рано, в началото на текущия ден.

Препоръката ми е никога да не стартираш деня си без такъв списък от задачи. За мен това е равносилно на един посветен вярващ да реши да започне деня си без молитва. Подреждай задачите си по важност и започвай с най-важните. Задачи с равен приоритет би могъл да групираш в отделна група, но винаги започвай с изпълнението на тази, която ти е най-неприятна.

Списъкът за деня би трябвало да е по-конкретен от този за по-дълъг следваш период – списък със задачи за седмицата, за месеца, за шест месеца, за една година, за три години, и т.н. За всеки човек по-дългите периоди, за които той планува, могат да бъдат различни, но общото е, че такова планиране всеки трябва да има, ако иска да знае накъде се е запътил и какво иска да постигне.

Още едно голямо предимство от съставянето на списък с дневни задачи е и това, че с него ти ще можеш да имаш отчетност за конкретна свършена работа. Това ще ти даде възможност за реална преценка как е преминал деня ти, откъдето ще дойде и твоята увереност и удовлетворение.

Всичко това нанася тежък удар на твоя основен враг – протакането!

А какъв се бъде ефектът от всичко това върху теб! Ти ще се захващаш с най-притискащите и най-неприятни за теб задачи тогава, когато си най-свеж и отпочинал. И постепенно с напредването на деня товарът и напрежението ще намаляват. Денят за теб ще завършва с най-маловажните и леки задачи, тогава, когато ти ще си най-уморен, но в същото време и най-удовлетворен, понеже виждаш изпълнението на списъкът от задачи. И още един голям плюс – като цяло стресът ти през деня ще бъде значително редуциран.

Успя ли да видиш себе си в една такава реалност? Това е напълно възможно и зависи от теб да го направиш. Започни смело със списъка, без да се притесняваш, че той няма да е съвършен.
image

По-добре някакъв списък, отколкото никакъв. Не започвай деня си без него. Дръж го на удобно за теб място, за да можеш да си го преглеждаш лесно и по всяко време. Отначало може би ще правиш грешки, но това не трябва да те отказва, понеже с времето ти ще ставаш все по-добър и по-ефективен.

А по-високата ти ефективност ще освободи допълнителна част от потенциала в теб, който от своя страна ще е предпоставка, при още по-добра организация, да постигнеш още по-висока ефективност. И така,… до края на света! Наистина! Няма лимит или поне досега не е достигнат такъв на човешките възможности.

А има ли и друга възможност да увеличиш ефективността си?

Да, има, и за тази възможност ще можеш да научиш в следващия постинг, който ще се появи на бял свят след няколко дни.

А първите три електронни книги от поредицата "Малка книга за..." би могъл да си ги поръчаш ето от ТУК.


(с) 2010
Integrity Life – София.

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. integritylife - Какво ако това е твоя случай?
14.05.2010 09:16
Можеш, БЕЗ ПРОТАКАНЕ да започнеш да прилагаш тези прости изпитани съвети, за да видиш промяната - твоята ефективност повишена! Смело и не се отказвай! :-)
цитирай
2. victoriavselena - казват, че утре е
14.05.2010 16:33
най натоварения ден. :))
цитирай
3. integritylife - victoriavselena - казват, че утре е най натоварения ден!
14.05.2010 22:33
Може би е така, ако оставиш днешната работа за утре плюс утрешната...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141681
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930