Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 09:35 - Реални пари: Спестявания в "бели пари за черни дни"
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 12428 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2011 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В момента инвестирането в СРЕБРО е изключително изгодно и перспективно!

image

Предполагам, че всеки от нас е чул израза "Бели пари за черни дни". В тази публикация ще стане въпрос за възможно най-белите пари и как всеки може и е желателно да ги акумулира за себе си и за семейството си, като защитен чадър във време на криза.

Дългосрочното финансово планиране при условията на режима на съвременните книжни пари – задължително платежно средство без (златно/сребърно) покритие, наложено със силата на държавата, изисква решаването на два фундаментални проблема.


Първият е, че е невъзможно да се прогнозира бъдещата покупателна способност на книжните пари. Книжните пари без покритие на всички държави, въпреки „плаващите” курсове, не плават, те потъват. Неизвестна е само скоростта на потъването им – едни по-бавно, като швейцарския франк и сингапурския долар, други стремглаво, като зимбабвийските долари. Българите помнят как потъваше лева през зимата 1996-1997 г.

Вторият проблем, който е и по-трудно разбираем, е заложената от съвременната финансова система зависимост от посредници. Всеки, който притежава финансови активи, зависи от финансовите брокери или дилъри, при които са сметките му. Елиминирането на риска зависи от елиминирането на посредника, но това е практически невъзможно, поради начина на функциониране на системата.

Така просперитета и финансовото бъдеще на всеки зависи до голяма степен от това как и до колко успешно ще преодолее горните два проблема, с цел дългосрочно спестяване „бели пари”. Имам предвид в истински реални пари – сребро и злато, чиято реална покупателна способност остава постоянна, докато хартиените пари непрекъснато се обезценяват. Защо е така и какво е разумно да предприеме всеки, за да бъде защитен във време на криза – при инфлация, хипер-инфлация, дефлация, рецесия, депресия, които са се е случвали и ще продължават да се случват.

Книжните пари, които са обявени за задължително платежно средство в дадената държава са изцяло ликвидни. Продавачите на стоки и услуги са задължени по закон да ги приемат като средство за плащане. Проблемът с книжните валути започва тогава, когато те се използуват за дългосрочно вложение.

Ето какво се е случило с покупателната способност на една от най-разпространените книжни валути – щатския долар, и то не за много дълъг период от време.

image

Горната графика ни дава представа за намаляването на покупателната сила на щатския долар през последните 37 години. Запомнете следния факт.

От създаването на Федералния резерв (FED - частната печатница на книжните щатски пари) през 1913 г. досега доларът е изгубил близо 97 % от покупателната си способност.

Само на базата на натрупаната през последните 10 години инфлация, българският лев е изгубил почти половината си покупателна способност по експертни оценки.

Ако един млад човек на около 30 години започне да спестява в книжни левове или дори в долари, като ги сложи в „буркан банк” или под матрака, решението му ще има катастрофални последици за него. Ако доларът продължи да се обезценява със сегашните темпове, към времето на неговото пенсиониране, той може да очаква 80-90% от покупателната сила на доларите му да се е изпарила. Аналогично би било положението, ако спестяванията му са в която и да е друга валута - евро, лира, йена,..., понеже всички те са свързани с долара и се създават и сонтролират от съответните централни банки, по начина прилаган от Федералния резерв на Щатите - емитиране на пари от нищото, без никакво златно покритие...

Поверяването на дългосрочни спестявания на банките, дори и срещу лихва, удвоява риска, защото ги поставя в ръцете на банкерите, които незабавно ги дават под формата на заеми, без да обръщат чак толкова внимание на възможностите на кредито-получателите да си изплащат кредитите. Кризата на ипотечният кредитор „Северна скала” във Великобритания и очакваните подобни кризи в други страни са свидетелство за недостатъчно стриктно прилагане на принципите на благоразумното кредитиране от страна на банките и другите кредитни институции като цяло.

Следователно, няма смисъл да се спестява дългосрочно под формата на книжни пари без покритие, независимо дали парите ще бъдат у спестяващия или ще бъдат депозирани в банките. Временното акумулиране на кеш може да бъде само стратегическа опция, ако се очаква значително спадане на цените на други активи, в които парите ще бъдат вложени. Това е спекулиране в добрия смисъл на думата, а не спестяване.

Единствените пари, които запазват покупателната си способност завинаги са монетарните метали : СРЕБРОТО и ЗЛАТОТО.

Сигурността на вложението в тези метали се компрометира само в случаите, когато инвеститорите разчитат на посредници при закупуването и съхранението на вече закупеното сребро и злато. Само инвестиционни сертификати, фондове или сметки, които предлагат алокирани и идентифицирани чрез серийните номера златни или сребърни кюлчета, съхранявани в обществени трезори, могат да се считат за надеждни.

Макар, че притежаването на злато и сребро гарантира запазване на покупателната им способност, сегашната система налага определени ограничения и създава може би нарочно определени затруднения на инвеститорите. Местата, където могат да бъдат купени или продадени по-големи количества злато и сребро у нас са ограничени, а пренасянето им през граница или при покупко продажба - да бъдат обект на допълнително начисляване на мита и такси.

От времето на масовото въвеждане на книжните пари без покритие като задължително платежно средство, държавите в лицето на правителствата си водят война срещу златото. Цената на златото на практика се влияе от централните банкери. Те я задържат много лесно, просто променяйки лихвените проценти така, че да бъде неизгодно да се спестява в злато. За да го направят, обаче, те трябва да повишават лихвените проценти значително над нивото на инфлацията. Ако човек не смята, че това ще стане, то той трябва да купува злато. Това е война, която правителствата не могат да спечелят, но инвеститорите в злато и сребро трябва да помнят, че във всяка война победителят също търпи загуби.

Горните примери показват, че при сегашния финансов ред, характеризиращ се с книжни пари без покритие, налагани от държавата като задължително платежно средство, резервно банкиране и създаване на пари „от въздуха” от банките и другите кредитни институции, дългосрочните спестявания са сериозно предизвикателство. Умните ще оценят възможностите на отделните видове дългосрочни инвестиции с цел спестяване, а мъдрите ще предприемат действия, за да са спокойни през задаването на „черни дни”, понеже са успяли да акумулират достатъчно "бели пари".

А ето какви финансови съвети дава Робърт Кийосаки (автор на „Богат татко Беден татко”), в следното кратко видео

Защо сребро днес - Купувайте сребърни монети!

Може би най-важния съвет в това видео е – Инвестирането в СРЕБРО в момента е изключително изгодно и перспективно!
 

image

Защо? Среброто е най-старото използвано в историята на човечеството парично средство. Среброто има изключително широко приложение като индустриален консуматив, в медицината, в козметиката и др. Запасите на среброто в земните недра е ограничено и непрекъснато намалява – остава по-малко от 10%. Не на последно място, цената на среброто в момента е необичайно ниска, спрямо цената на златото. В момента съотношението между борсовата цена на златото (~1200 $/oz *) и на среброто (~18 $/oz *) е 1:65, докато обикновено то е 1:(10~20).

Ето защо, не е трудно да се досети човек, дори и ако не е борсов агент, че оттук нататък се очаква това съотношение да пада, т.е. цената на Среброто тепърва предстои да се покачва и то по-бързо от увеличението цената на Златото!
 

*) 1 oz (една тройунция) се равнява на 31.104 грама.

За повече информация:  www.OgnyanChipev.ws и Silver SnowBall

Препоръчван източник: Сайтът на Красимир Грудов - Истински пари  (www.istinski-pari.com)


(c) 2010 Integrity Life – София.







Гласувай:
5



1. integritylife - "Бели пари за черни дни"
21.08.2010 11:42
Да не си помисли някой, че тези "бели пари" са само за "черни дни". Те са подходящи са за всяко време, но единствено са подходящи за кризисното, за да може човек да живее нормално и през него. :-)
цитирай
2. анонимен - Trifon Yotov
21.08.2010 11:43
Vsichko tova e viarno! Na pravitelstva, banki I ikonomicheski sistemi ne moje da se razchita! Ostava vaprosa s motivacijata jelanieto I alternativite za spestiavane ili investicii!
цитирай
3. integritylife - Мотивацията, желанието и алтернативите
21.08.2010 20:31
Да, така е Трифон, човек не може да има никакво доверие на кое да е правителство и нас и в чужбина. Виждайки резултатите от това, което те правят, лично на мен ми действа доста мотивиращо и подсилва желанието ми да търся алтернативи на държавно-регулираната финансова ситема, опираща се на книжните пари без покритие. Слава-Богу, има такива и то много добри. :-)
цитирай
4. integritylife - Интересът!...
24.08.2010 12:28
Интересът към тази тема е явно много голям - над 400 посещения на този постинг за 2 дни, но пък си остава досегашния подход - четем, но не споделяме, не питаме, не коментираме. Иска ми се и вярвам това да се промени. По-смело, дайте израз на себе си... :-)
цитирай
5. анонимен - дара
24.08.2010 16:09
от цялата статия разбрах , че не трябва да внасяме пари за лихви а да ги превръщаме в злато и сребро
цитирай
6. integritylife - дара
24.08.2010 21:03
Точно така. Разбира се, заделя се една част от доходите, като спестяване (инвестиция) в сребро или злато. Все пак човек трябва да има с какво да живее и да си покрива разходите и сметките. Нормално, като спестяване, при месечен доход 600-700 лева на един отделен човек, се заделят около 10-15% от тях.
Между другото, не само в България, но средно в цял свят, хората, които спестяват, са под 5%!!! Не е ли странно? :-)
цитирай
7. анонимен - излишни тлъстини
25.08.2010 16:18
И като инвестирам в злато и сребро в България, после как да се отърва от този метал?
цитирай
8. integritylife - 7. анонимен - излишни тлъстини
25.08.2010 17:04
Много лесно - вече и в България има пазар, слава Богу. Ако имате въпроси/затруднения - можете да ми се обадите (www.OgnyanChipev.ws)
цитирай
9. zaw12929 - Това е много по вече от пари!
29.08.2010 08:35
Това е много по вече от пари!
цитирай
10. анонимен - пишете едни глупости
04.11.2010 00:23
1. по всички правила, само малка част от инвестицията следва да е в злато/сребро; другата е в акции, недвижимости, депозити, фондове и т.н.
2. както по-горе беше отбелязано, ние не сме в САЩ; тук няма пазар за злато/сребро и наличните метали са ниско ликвидни (или се обади на Оги)
3. вложенията в банкови депозите не са задължително грешни; например в период на дефлация, банковите депозити са сигурно и доходно вложение.
цитирай
11. integritylife - анонимен - пишете едни глупости
11.11.2010 17:54
Привет Анонимен! (за разлика от мен)

Това че не сте съгласни с написаното от мен, не Ви дава правото да държите такъв подиглавателен и високомерен тон. Всеки има право на мнение, пък времето ще покаже кой какъв избор е направил за себе си - правилен или не.

Уважавам Вашето мнение, макар и да не го споделям. Напротив, мнението ми се различава съществено, а именно:

1) Да, разбира се, че инвестирането в ценни метали не изключва инвестиране и в други активи, но тъй като в момента тези активи, които Вие споменавате, са все още с доста надути високи цени, които тепърва има да спадат надолу, мисля, че е по-разумно при тази криза (на всички книжни пари) да се инвестира в сребро/злато, чиято цена току-що навлиза във Фаза 3.

2) Да, ние наистина не сме САЩ, но това не пречи да се ползват техните, европейските и азиатските пазари, стига човек да знае как. Въпреки това, не бих казал, че пазарът на ценни метали у нас е съвсем вял. Вижте какво става в Gold-Exchage бюрата в МОЛовете. Освен това, ако решите, бихте могли да потърсите и моя практичен съвет. Мисля, че няма да сгрешите. :-)

3) Да, може би някои банкови депозити не са задължително грешни, но при мен един такъв депозит се оказа абсолютна минавка. Депозитът ми БЕШЕ в евро. И след 1 година чистата ми печалба от лихвата беше само около 6% - без да се отчете инфлацията на еврото. Ако тогава бях вложил сумата в Сребро, например - тогава цената на 1 унция беше около 17 долара, то след 1 година познайте колко щях да спечеля, при положение, че цената се покачи на $26.5 за унция Сребро. Е, колко е това покачване в проценти - близо 56%, като такова чудо като инфлация на истинските пари няма.

Инфлацията е на хартиените пари и е поради печатането им и пускането им в обръщение, без да имат никакво златно покритие. Затова доларът, а и другите валути заедно с него, са се насочили към своя пълен залез. И нищо не може да ги спре.

Е, аз не искам да имам нищо общо с ментета. Предпочитам истинското. Не се заяждам, нито искам да споря.
цитирай
12. integritylife - Вижте само как са се променили нещата за ~ 3 месеца по-късно:
30.11.2010 15:23
Днес (30.11.2010), само за 3 месеца ситуацията е доста променена - съотношението между борсовата цена на златото (~1372 $/oz) и на среброто (~27 $/oz) е вече ~1:50...
Всичко това много добре показва накъде отиват нещата - с "книжните" и с истинските пари.
цитирай
13. анонимен - Въпрос относно инвестицията в злато и сребро ???
09.03.2012 16:10
ОК. Разбирам мисълта и логиката ви за инвестиция ( но) - обяснете ми следните стъпки. - Копувам си 10 бр. сребарни монети на стойност 10 лв. едната, което прави 100лв. След 1г. среброто се е вдигнало с 20% и би трябвало тези монети да са на стойност 120лв. Решавам да ги продам и да съм доволен от инвестицията си която съм направил (печелейки 20% - 20лв.) според вас каде бих могъл да ги продам и да си прибера печалбата, след като всички институции ( банки, златари, заложни къщи и т.н.) копуват от потребителите като мене на мн. по малък % от този на който га прадават. Дефакто трябва да изчакам увеличение от 60% зада спечеля 30% при прадажба така ли ??????
цитирай
14. анонимен - 13. анонимен - Въпрос относно инвестицията в злато и сребро ???
10.03.2012 09:24
Моля, нека се свържем директно, за да мога да ви дам по-конкретна и полезна информация. Успех! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139435
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031