Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 14:12 - Кой е основният претендент за инвестиционния приз на това десетилетие?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 3051 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.03.2011 10:21


Ако през последните няколко месеца може да се говори за някой „възбуден” актив, посред напрежението от близкоизточната и северноафриканската кризи, и като отзвук от безконтролното емитиране (QE1 и QE2) на щатския долар от Федералния резерв и централните банки, то това определено би следвало да се отнася за благородния метал – Сребро. Само за 2 месеца цената му скочи драматично с почти ~25%.

image

За хората, които досега не са инвестирали в ценни метали и в сребро, естествено е да си задават въпросите:

 

„Струва ли си да започна да инвестирам в Сребро от днес?” и

 

„Дали Среброто няма да се окаже един инвестиционен балон?”

 

За да може по-лесно да си отговорим на тези важни въпроси, нека разгледаме накратко следните 7 основни фактора, определящи Среброто като сериозен претендент за приза „Инвестиция на това десетилетие!”

 

1. Непрекъснато нарастване на заявките. Например, продажбите на Сребро и в Злато в щатски долари, реализирани от Американския монетен (US Mint) през първите два месеца от 2011-та, са приблизително еднакви като големина. Освен това, докато Китай изнасяха ~100 милиона унции Сребро, днес те внасят 112 милиона унции. Следователно при обем на световния пазар от 800 милиона унции Сребро, ~20% от него се поглъща от заявки от Китай.

 

2. Доставките на физическо бульонно Сребро стават все по-голямо предизвикателство. Повечето основни доставчици работят при пълно авансово заплащане и със срок за изпълнение на заявките не по-малък от 15 дни, който период се удължава, поради отсъствието на наличности и недостатъчно производство на Сребро.

 

3. Заявките на Сребро за технологични нужди нарастват. През 2010-та година количеството на среброто, използвано в различни индустриални приложения се увеличи с 18%, в това число – компютри, мобилни телефони, соларни панели, медицина, козметика и много други.

 

4. Съотношението на цената на Златото към Среброто продължава на намалява. Погледнато исторически това съотношение е средно 16:1. Днес то вече е под 40:1, като само преди около 8 месеца това съотношение беше ~70:1.

image

Това означава, че потенциалът за увеличение на цената на Среброто е около 2.5 пъти над днешната му цена от ~36 $/oz, за да достигне на нормалното си ниво от 90 $/oz, при положение, че цената на златото, която днес е ~1430 $/oz, няма да се увеличи, което е абсолютно невъзможно. Не са малко анализаторите, които предричат, не без основание, едно бъдещо съотношение между златото и среброто някъде 10:1, дори и по-малко. Така че цени на Среброто от порядъка на 200-300 $/oz не би следвало да са изключителна изненада.

 

5. Среброто е на изчерпване. Много точен белег за това е значителното подценяване на Среброто в момента. Изкуственото задържане чрез манипулиране на по-ниска нормалната цена показва, че е налице недостиг от налично Сребро, което да може посрещне ефективните заявки в момента. Големите финансови институции, като JP Morgan Chase, Goldman Sachs, и HBSC, постигат това чрез кухи междуборсови транзакции, а също и чрез издаването на т.нар. сребърни и златни сертификати (Silver & Gold Exchange-Trade Funds - SLV & GLD ETFs), които нямат необходимото покритие с налични Сребро и Злато. И времето на тази фалшификация изтича, особено когато повече инвеститори решат да си осребрят тези кухи сертификати.

 

6. Кризата на „измислени” пари. Става въпрос за постоянната и нарастваща инфлация на валутите. Федералният резерв (ФЕД) на Щатите и централните банки продължават на насищат финансовите пазари с все повече и повече емисии – хартиени и електронни. Това все повече отнема покупателната способност на долара, еврото и на всички останали валути. Само за близо 100 години от съществуването на ФЕД, щатският долар се е обезценил с над 95%. Ето защо доверието на хората във валутите намалява. Бягството на инвеститорите от валутите и търсенето на спасение в истинските пари - Златото и Сребро, се засилва като тенденция. Това неминуемо води и до по-нататъшно увеличение на цените на благородните метали и всички останали суровини – петрол, храни и др.

 

7. Среброто е златото на обикновените хора. Докато цената на златото доближава цели 1500 $/oz, то 1 унция сребро в момента е все още на много достъпна цена (днес тя е ~36 $/oz) за повечето хора, дори и за тези, които не са с достатъчно високи доходи. Освен това инвестиционното (бульонно) Среброто се предлага в различни варианти – монети, кюлчета, с различни тегла. Ниският риск и високата възвръщаемост прави активът Сребро една разумна и достъпна инвестиция за всеки.

Това са седемте основни фактора, които характеризират Среброто като един сериозен  претендент за приза „Инвестиция на това десетилетие!”

Оставям всеки сам да си отговори на поставените в началото 2 въпроса. Оттук нататък, като продължавам да ви информирам по тази тема, моята част е в това да съм на разположение за тези, които имат допълнителни въпроси и търсят реален практичен съвет по инвестирането в Сребро.

С една такава възможност можете да се запознаете ето от ТУК.

image

 

(с) 2011 Integrity LifeСофия.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139352
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031