Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 19:56 - Среброто…все още скъпоценно!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 7153 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 02.06.2011 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес живеем буквално в една измислена финансова къща от книжни пари, която от 2008 година насам е в процес на явно срутване (вече не толкова бавно, но сигурно).

image

Все повече хора разбират това и инвестират в ценни метали, като единствена сигурна защита от задаващото се глобално финансово цунами.

Откакто шефът на Федералния резерв, Бен Бернанке, започна през август 2010-та своите извънредни терористични атаки срещу щатския долар със появата на злощастното
QE2 (Quantitive Easing II), цената на Среброто скочи от 18 $/oz (долара за унция) почти до 50 $/oz.

Това рязко покачване на цената на Среброто (и на Златото) вероятно е накарало Бернанке да се почувства некомфортно по отношение на своята скорошна басня, че "нямало инфлация на долара" и най-вероятно се е наложило той да проведе телефонен разговор с COMEX (нюйоркската стокова борса). По-късно последваха пет бързи нараствания на борсовия марджин като COMEX повиши и изискванията за начален марджин със значителните 84%.

Ето защо, всички, които вече бяха закупили фючърси на Среброто (iShares SLV), използвайки кредитно рамо (левъридж), бяха принудени да заплатят много повече пари в брой, за да си запазят позициите... или трябваше да ги продадат. Понеже на много от борсовите играчи им липсваше необходимата сума в брой, те бяха принудени незабавно да продадат своите фючърси на Среброто. Резултатът беше срив в цената на Среброто от ~49 $/oz до ~34 $/oz, в рамките само на няколко дни (изглежда по този начин от COMEX успяха искуствено и манипулативно да възстановят запасите си частично, но не от физическо Сребро).


image

Повлияни от този бърз ценови скок и спад, редица финансови анализатори и експерти започнаха да твърдят, че през последните месеци Среброто се било превърнало в балон, който току-що се спукал. Но тези, които мислят така, просто не знаят какво представлява в действителност един финансов балон.

Ако погледнем цената на Среброто спрямо щатския долар (горната графика), последното й увеличение и пик наистина наподобяват парабола и поведените на балон. Но в контекста на по-дълъг период от време, последното покачване на цената на Среброто не изглежда като това на други известни балони.

На следващата графика са показани ценовите увеличения на различни активи и стоки за последните 30 години. Може лесно да се види, кои от тях са балон и кои не са, но е ясно, че Среброто не е балон (и Златото също).

image
Да, наистина от гледна точка на щатския долар, Среброто изглежда нестабилно и се променя параболично, характерно за балоните. Но ако го сравним с други активи за последните 30 години ще установим, че Среброто за дълго е било в т.нар. низходящ тренд
(bear market) без някакво сериозно покачване. Ако го сравним с нарастването на дълга на американското правителство, то може да се каже, че това на Среброто е ~5 пъти по-малко.

Да, наистина има един балон, който скоро ще се спука…и със сигурност може да се каже, че това не е Среброто (и Златото)!

 

Забележка: Този постинг представлява адаптиран превод на статията “Silver…Still Precious” от Jeff Berwick

 

От следващата видеоконференция (в 4 части) може да се научи още доста по въпроса на инвестирането в ценни метали и по специално в Сребро, и то от едни от най-реномираните експерти в момента.


За всякакви допълнителни въпроси съм на разположение.


(c) 2011 Integrity Life – София.







Гласувай:
2



1. integritylife - Нов вариант на приказката за 3-те прасенца!...
25.05.2011 20:08
Сламените и дървените финансови къщички не вършат работа, а само тези, които са изградени на стабилна и истинска финансова основа, проверена и устойчива във времето...
цитирай
2. анонимен - среброто също е нетрайно
30.05.2011 23:38
среброто не се яде - и тия, които събират метали ги чака голяма изненада, когато те няма да струват нищо - нищо. Тоя свят загива - потърсете вечните, стойностни неща при Христос - само там можете да намерите истина.
цитирай
3. integritylife - 2. анонимен - среброто също е нетрайно
02.06.2011 11:12
Съгласен съм. Всъщност, през историята и във време на финансови кризи, надеждната защита е в истинските пари - злато и сребро, чрез които човек да може да си осигури и останалите ресурси и суровини, стоки и услуги от които има нужда, трудейки се и търсейки, на първо място водителството, протекцията и снабдяването от Господа! Понеже всичко на тази земя е временно, но ние трябва да живеем един достоен и пълноценен живот, за което правилното менажиране на финансите ни срещу крадеца, е необходимо условие, за да успеем. С правилния мотив и не от сребролюбие и мамонизъм. Успех! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1141958
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930