Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 18:41 - 10-те най-допускани грешки при инвестирането в Сребро и как да ги избегнем?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 10977 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2011 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяка допусната грешка е добра възможност за обучение и растеж, стига да бъде използвана като такава. Но колко по-добре би било да знаем предварително за някои основни грешки, които често се допускат в дадена област, за да можем да ги избегнем.
image
Това е и целта на тази кратка публикация – да бъдат адресирани 10-те най-допускани грешки при инвестирането в Сребро. В противен случай урокът би могъл да ни излезе много скъп.


1. Инвестирането в сребърни бижута. Стойте далече от това, поради опасността от високо съдържание на примеси и излишната надценка от бижутерската изработка. В повечето случай обратното им изкупуване се реализира с голяма загуба – като материал за скрап, преизчислен с отрицателен знак заради примесите и загубите за последваща преработка.

2. Закупуването на старинни редки сребърни монети. Освен ако не сте професионален нумизмат, този тип инвестиране не е препоръчително. Обикновено стойността на редките монети се определя от количеството сребро, чиято стойност като материал не е съществена, плюс цената, определена от ценността и редкостта на конкретната старинна монета, която цена варира и е много трудно да се определи, ако не сте експерт или ако монетата не е сертифицирана. А намирането и ползването на надеждни експерти услуги не е толкова лесно и евтино.

3. Закупуването на Сребро от множество различни места. За препоръчване е ползването на услугите на не много дилъри – например двама, но задължително с безупречна репутация, освен добри цени. В случая те трябва да се ангажират и с гаранция на продаваните от тях продукти, както и с възможността за обратното им изкупуване.

 

4. Поставянето в една кошница на всички яйца. Въпреки, че за различните хора е различно, когато става въпрос за инвестиране в благородни метали и по-специално в Сребро, добре е делът на тази инвестиция да бъде около 10% от вашия предварително добре балансиран инвестиционен портфейл. Така по-добре могат да се понесат всякакви сътресения на пазара, които е възможно да се случат.

5. Липсата на ясен и конкретен инвестиционен план. Инвестирането в Сребро без финансови цели, без оценка на риска и период на инвестицията е неправилно.

6. Липсата на разбиране за цикличността на всеки тип инвестиране, включително и това в Сребро. Реалистичният вместо масовия емоционален подход е по-добрият съветник.

image

Тук е мястото да се спомене, че инвестирането в Сребро спада към групата на дългосрочните инвестиции.

7. Заблудата, че инвестирането във физическо Сребро се състои предимно в закупуването на бульонни монеети. Акумулирането на бульонни монети е добър, но не е единствения добър начин за инвестиране. Правилото за диверсифициране е приложимо дори и в самото инвестиране в Сребро. Познаването и прилагането на други инвестиционни инструменти и възможности би дало добри резултати, понеже те покриват друга ниша, а също така, могат да предлагат по-мощен лостов механизъм (leverage)  особено в по-дългосрочен план. Като такива мога да спомена инвестирането и акумулирането в т.нар. съвременни колекционерски монети. Те са специално подбрани и сертифицирани монети (по 70-степенна скала MS - Mint State), което ти прави редки с нумизматична стойност. Цената на тези колекционерски монети с времето нараства значително над цената на съответните серийни бульонни монети, поради гарантираното качество и ограниченото им количество.

8. Прибързаната продажба с цел реализиране на печалба от вложената инвестиция. Както беше казано по-горе, закупуването на Сребро спада към т.нар. дългосрочни инвестиции, по възможност не по-кратки от 1 година. Решението за цялостна или частична продажба на инвестираното Сребро следва да се взема не спонтанно, а вследствие добро запознаване тенденциите на пазара, както и поради желанието за пренасочване на инвестицията в реално по-добър и перспективен инвестиционен продукт.

9. Реализирането на продажба онлайн, вместо физически на място. Второто винаги е за предпочитане, понеже така се реализира по-добра и по-сигурна сделка. Затова е важно още при покупката да уточните със съответния ваш дилър условията за обраното изкупуване.

10. Инвестирането без предварително консултиране с надежден и добре осведомен експерт. Особено препоръчително е това за не се допуска от хора, които нямат опит и тепърва стартират с първа инвестиция в Сребро.

Потърсете и чуйте съвет предварително, а не след като сте направили вече вашата инвестиция. Най-малкото, за да чуете мнението за нещо, което сте решили да направите, но преди да го направите, а не след това.

Това са накратко 10-те основни грешки при инвестирането в Сребро. Разбира се този списък не е пълен и на практика се случват и други грешки, но това са основните, които ако ги имате предвид и не ги допускате, не само че ще се предпазите от загуби, но и ще спечелите повече.

Най-ценната инвестиция, обаче, дори по-ценна и от тази в Сребро и Злато, която можете да направите, е инвестирането в самите вас. Отделете достатъчно време постоянно да се обучавате в областта на финансите, бизнеса и инвестициите. Търсете добри източници, свържете се с правилните хора. Това е инвестиция с безкрайна възвръщаемост, която ще ви се изплаща многократно във времето, предпазвайки ви от грешки като горните.

С пожелание за успех и до следващия път!

 

(c) 2011 Integrity Life – София. 





Гласувай:
2



1. integritylife - Съветът и Решението!
10.08.2011 19:20
Съветът е от експертите, но Решението трябва да е ваше!
цитирай
2. анонимен - srebroto
10.08.2011 22:53
Привет,Огнян! В този постинг съветваш да не се инвестира в бижута,монети с нумизматична стойност,да не се купува от много различни места,а да се купува само от дилъри с безпречна репутация.Какво продават всъщност те?Преди време исках да продам сребърни лъжици,но ми отказаха,защото в приборите имало много малко сребро.Под каква форма се продава доброто сребро? Поздрави!
цитирай
3. integritylife - 2. анонимен - srebroto
10.08.2011 23:22
Благодаря за коментара и хубавите въпроси! :-)

Един от основните параметри на всяка инвестиция е рискът при нейната възвръщаемост. При инвестирането в ценни метали, в т.ч. и в сребро, възвращаемостта зависи директно от ликвидността на съответния продукт, т.е. след време той да може да бъде разпознат и закупен обратно от вас на цена, не по-ниска от тази, за която вие сте закупили този продукт при началното инвестиране.

Затова при закупуване на бижута рискът е голям, понеже след време трудно някой ще оцени цената на изработката, освен ако бижуто не е някакво художествено произведение.

Същото се отнася до редките монети - особено за начинаещи инвеститори, не е препоръчително да се започне с тях, освен ако не се ползват услугите на професионални нумизматици, които разполагат с необходимите каталози, база данни и актуална информация.

Тук мога да спомена, че голям инвестиционен потенциал и много добра ликвидност има в така наречените сертифицирани колекционерски монети, които са нещо между редките и бульонните монети, по-скъпи са от бульонните монети поради опаковането и сертифицирането им, като това ги прави монети с гарантирано качество и с времето цената им се покачва значително и е по-висока от цената на съответната бульонна монета в съответния момент. Това е така, понеже само част от монетите, които се секат, се сертифицират и опаковат като колекционни - по 70-степенна скала. Този сегмент на инвестиране в сребро е много интересен и препоръчителен, като ликвидността тук е много висока, а рискът е много малък, т.е. възвръщаемостта от тази инвестиция е също висока и то само в рамките на няколко години.

Още много други примери могат да бъдат разгледани, но според мен мястото тук едва ли е най-удобното, за да се поднесе цялата информация в подробности. Все пак, ако имате интерес, можем да продължим след допълнителен контакт.

Благодаря още веднъж за вниманието и ви пожелавам успех! :-)
цитирай
4. integritylife - 2. анонимен - srebroto - "Под каква форма се продава доброто сребро?"
11.08.2011 11:13
Отговарям накратко на въпросът: "Какъв да е видът на среброто, в което да се инвестира и спестява дългосрочно, за да има ефект и да може да се развие потенциала на белия благородник – 1-2-5 години, че дори и повече?"

Препоръчвам закупуването предимно на известни и разпространени продукти, например, бульонни сребърни монети от по една унция (1 oz = 31.1035 grams) чисто сребро (проба 999/1000). Като най-подходяща мога да посоча Американският сребърен орел, която монета се сече и разпространява от Американския монетен двор, непрекъснато един и същи вид, от 1986 година до днес. С този продукт съм сигурен, че никой не може да има какъвто и да е проблем с ликвидността – обратното му изкупуване.

Мога да посоча, също така и някои други добри сребърни бульонни монети от по една унция, като Канадски кленов лист, Виенска филхармония, Австралийска коала, Китайска панда, и др.

Цената на всички тези сребърни продукти е близка, но като цяло тя е много ниска и тепърва предстои да се покачва. Другото общо предимство на всички тях е добрата им ликвидност, дори и у нас.

Като краен извод: Сега е идеалното време за инвестиране и спестяване във физическо Сребро, а като най-изгодно, достъпно и с минимален риск за начинаещи инвеститори - закупуване на най-популярните сребърни бульонни монети от по 1 унция чисто сребро, както и на сертифицираните от тях, известни като колекционни монети. Последните са по-скъпи от обикновените бульонни монети, понеже имат и номизматична стойност, поради ограниченото си количество и гарантирано качество!
цитирай
5. анонимен - Сребърни монети
28.11.2011 17:59
Здравейте,
Много благодаря за хубавата статия с полезна информация. аз съм една от съвсем начинаещите в инвестирането в монети. Преди време исках да си купя няколко сребърни монети Китайска панда, но тъй като не познавам дилъри на сребърни монети единственото сигурно място, което открих (през Интернет) беше ПИБ. Но ми се струва, че там сребърните монети са на доста висока цена - в момента е 95 лв за една унция. Бихте ли могъл да ми препоръчате някого? Благодаря Ви предварително.
цитирай
6. integritylife - 5. анонимен - Сребърни монети
29.11.2011 10:34
Здравейте!
С удоволствие ще ви съдействам с актуална и полезна информация, но за целта ще е добре да осъществим директен контакт. Затова, моля, свържете се с мен, като контактите ми са в моя уебсайт - www.OgnyanChipev.ws.
Лек и ползотворен ден! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139305
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031