Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 16:22 - Инвестиране и колекциониране на бульонни монети – разумното и изгодното?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5549 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2011 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Инвестирането и колекционирането на бульонни монети напоследък става все по-актуално и разпространено.

image

Бульонните монети са такива продукти от ценни метали – злато, сребро, паладий и др., които се емитират от съответните правителства и са в легално обръщение на пазара. Но независимо от какъв благороден метал са изработени, бульонните монети се отнасят към един и същи клас дългосрочни активи – този на ценните метали, който има своите характерни особености.

Именно на тези особености е посветен този постинг, като още от самото начало искам да кажа, че конкретните предпочитания на инвеститорите и колекционерите могат да са много специфични и не би трябвало да си противоречат едно на друго, тъй като за определени ситуации конкретната инвестиция в определен вид бульонна монета може да бъде разумната и изгодната.

Но нека се спрем малко по-подробно на особеностите при инвестирането в бульонни монети. Когато човек реши да направи такава инвестиция, най-често изборът му е между сребърни и златни обикновени несертифицирани бульонни монети. Тези монети са най-разпространените, въпреки че инвестицията може да бъде в такива от паладий или други ценни метали. С други думи, разумно е от едно ниво нататък инвестиционното портфолио да бъде разнообразено и разпределено (диверсифицирано).

Когато, обаче, човек иска инвестицията му да бъде направена само в един от ценните метали, тогава възниква въпросът "Кой е най-правилния избор?"

В момента за среброто и за златото наблюдаваме бързо покачване на цените, въпреки че темпото на покачване на златото е по-високо от това на среброто. Но понеже среброто и златото са взаимосвързани – като сиамски близнаци, то винаги в историята изменението на цената на единия метал веднага води до аналогичното изменение на цената и на другия.

Въпреки това, поради значително по-ниската цена, инвестирането в сребърни бульонни монети за повечето малки инвеститори и начинаещи колекционери се оказва по-удачно и по-бързо ликвидно.

Другото, което повишава ликвидността на инвестицията е разпознаваемостта на бульонните монети. Затова тези, които се емитират серийно от съответните правителствени монетни дворове са за предпочитане пред монетите, предлагани от множество други частни производители. Всъщност първите монети са известни като
bullion coins, а вторите - като rounds.

Когато човек реши да инвестира в бульонни монети, важно е да се вземе предвид целта на инвестицията, както и конкретните инвеститорски предпочитания.

Освен инвестирането в обикновени бельонни монети, които са серийно производство, като друг, по-мощен актив в същия клас, могат да бъдат избрани и т.нар. колекционни бульонни монети.
image

Те са специално изработени, подбрани и сертифицирани, превръщайки се по този начин в редки монети с нумизматична стойност. При тях се получава по-висока възвращаемост на инвестицията поради гарантираното високо качество и ограничения тираж, което напоследък все повече привлича вниманието на истинските колекционери.

Ето защо, добре е всеки инвеститор и колекционер предварително да си определи целта и типът на съответната инвестиция.

Затова, може да се каже, че при инвестирането в бульонни монети правилен и грешен подход по-скоро няма, понеже всеки конкретен случай е специфичен и зависи от съответния инвеститор и колекционер.

Допълнителна информация, отговор на конкретни въпроси и практични съвети, бихте могли намерите в редица други публикации в
този блог, директно в този мой сайт, а също и като контактувате директно с мен.

image


С пожелание за успех и до следващия път! :-)

 

(c) 2011 Integrity Life – София.





Гласувай:
2



1. анонимен - Коста
26.08.2011 11:25
Бих споделил ,че някой от монетите на БНБ са много изгодни като цени като бульонните и едновременно са и с ограничен тираж като нумизматика .Вече няма тиражи като едно време -стотици хиляди на серия у нас .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1143906
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930