Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 23:35 - Бизнес школа за предприемачи – ДЕЛЕГИРАЙ!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 2777 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2010 13:37


image

(статията е част от
една нова книга от поредицата „Малка книга за...", която в момента подготвям за публикуване)

В предишния постинг завършихме с въпроса:

А има ли и друга възможност да увеличаваш ефективността си?

Освен това обещах скорошно продължение-отговор. Ето го.

Да, има такава възможност и тя е да делегираш част от работата си на други. Такива са например случаите, когато наемаш хора, които да работят за теб или когато си лидер в един бизнес екип.

Делегирането е умение, което се учи. Рано или късно това умение ще ти бъде необходимо, така че започни да се учиш днес, за да си подготвен утре. Без способността ти да делегираш твоят растеж и развитие са невъзможни, понеже колкото повече делегираш, толкова повече ще се разширяваш – отвътре и като бизнес.

За повечето хора, обаче, делегирането на работа е трудна задача. Защо е така? Някои хора имат затруднение да поискат от други да поемат част от тяхната работа, а за други хора – да поемат задачата да свършат някаква работа за друг.

Как би могъл да избегнеш тези затруднения и да имаш успех и удовлетворение в делегирането?

Преди всичко, никога не забравяй, че хората, които са под твоето управление, са също ХОРА.

image

На хората под теб ти трябва да помогнеш да развият чувството си на себеуважение и увереност в себе си. Ти не трябва да си заинтересован да работиш с хора с ниско самочувствие и липса на достойнство. Ако съумееш да формираш бизнес екип от хора с такива ценности като лоялност и зачитане един към друг, това може би ще бъде твоя най-голям актив. Спускането на заповеди за изпълнение не дава добри резултати, особено в дългосрочен план. По-добре работи моделът „коопериране с комуникация и отчетност”, отколкото примитивния модел „аз заповядвам, а вие изпълнявате и докладвате”.

Ти трябва да създадеш такава атмосфера, в която другите да вършат нещата от убеждение и респект, а не единствено поради задължение и/или принуда. Това може да се случи само ако те се чувстват като част от нещо по-голямо и стойностно и ако са въвлечени директно във визията и целите на твоя екип.

И още нещо за психологията на делегирането. Ако на хората, на които делегираш работа, дадеш ясни инструкции и им осигуриш необходимите ресурси, а също ги поощриш след изпълнението на задачата, то те ще се развиват и самочувствието им ще расте. От това и респектът им към теб, като към добър техен лидер, ще расте. От друга страна, ако ти се притесняваш да потърсиш тяхното съдействие, тогава за хората в екипа ще остане убеждението че ти нямаш доверие в тях и в техните способности. Това ще афектира самочувствието им, а също и уважението им към теб.

Когато делегираш работа, нека това не бъдат само някакви маловажни задачи. Хората обичат да правят нещо съществено, което си струва и има стойност. Те го приемат като оценка на самите тях, понеже всеки човек има амбиции и желае да се развива и да расте. Затова, по-добре запази част от маловажните задачи за себе си.

При правилно и пълноценно делегиране на части от твоята работа, ефективността ти може значително да се повиши, което е добра възможност повече от твоя потенциал да бъде освободен и развит, но не само това. Резултатът от делегирането е растеж и развитие на всеки в твоя тим, а това би трябвало да бъде истинска радост за теб, понеже ти създаваш не просто бизнес, а среда, в която хората преживяват заедно с теб успех и удовлетворение.

И така, делегирай – не бъди самотен бегач, предавай щафетата!

image

И тук е може би мястото да завърша с една велика мисъл на един велик човек:

„Ти можеш да имаш всичко, което искаш, стига да можеш да помогнеш на достатъчно много хора да имат това, което те искат” ~ Зиг Зиглар

На темата за това, как да повишиш ефективността си в своя бизнес, е посветена поредната - единадесета част на обучението „Бизнес школа за предприемачи”.

Сесия #11: По-лесно е да го направиш, отколкото до го кажеш.

Материалите по тази част, както и по предишните десет, могат да бъдат заявени, безплатно, ето от ТУК.


А първите три електронни книги от поредицата "Малка книга за..." би могъл да си ги поръчаш ето от ТУК.


За твоя прогрес! :-)

(с) 2010 Integrity Life – София.

 




Гласувай:
1



1. integritylife - Делегирането!
21.05.2010 09:36
Основа на екипната работа, а оттам и постигане на високи резултати, извън нашите персонални възможности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1145193
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930