Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 13:56 - Огледалото на един Реформатор
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 5693 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 25.02.2011 22:20


Силно вярвам, че житейските ценности на Васил Левски, Апостолът на Свободата, изразени ясно в неговото Предсмъртно писмо, са с вечна стойност. Затова това послание е актуално и живо, като огледало, в което всеки да трябва да се оглежда и то не веднъж в годината, на 19-ти февруари, а всеки ден.
  Предсмъртното писмо на Васил Левски

 

imageimage

 

Байовци,

Ето че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: ”Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби”.

Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни, да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана.

Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал: "нека да стане па тогава". На такива аз съм им писал и преди ”Днес е момента да си купите живот, който сега се продава, утре не и милиони да давате”.

Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце, желаещи властта само за да ви грабят.

 

-         За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно: смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.

-         За тези, които петнят името на отечеството ни, наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

-         За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

-         За тези, които насаждат омраза между хората, живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

-         За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.

-         За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е смърт, смърт и пак смърт.

 

Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни, братя, и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте - Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

image


Нека, там където сме, в каквато и критична ситуация да се намираме, да се огледаме в неговото огледало, задавайки си следния въпрос: 

„Какво би направил той – Апостолът на свободата?”

И защо да чакаме той или някой друг на го направи вместо и за нас. Апостолът свърши достатъчно, оставяйки ни своето реформаторско огледало. Сега е наш ред.


Нека вземем Огледалото на Реформатора, честно да се огледаме в него и заедно да изпълним заръките на Апостола! Времето е сега!


(c) 2011 Integrity Life – София.

 
Гласувай:
4
01. integritylife - Важните неща!
25.02.2011 14:07
Има неща в живота ни, които са по-малко важни, други - средно важни, трети - много важни, а една малка част - изключително и жизнено важни.

Такова, според мен е "Огледалато на реформатора" - предсмъртните заръки на Апостола на Свободата. Искаме ли го или не, харесваме ли го или не, но е един неуспорим житейски фундамент, проверен през вековете. Нека не откриваме отново и отново "топлата вода", а да намерим сили и мъдрост и да се възползваме от него - за наше общо бодро и за поколенията след нас!

Силно вярвам, че едно общество, изградено на тази нравствена канара, може наистина да устои през вековете!...
цитирай
2. boristodorov56 - Бъдете разумни и помислете!
25.02.2011 14:36
Това е компилация.
Не знаеете ли?
цитирай
3. integritylife - 2. boristodorov56 - Бъдете разумни и помислете!
25.02.2011 14:49
Не, не го знам - а може ли да се намери некомпилацията?...
цитирай
4. boristodorov56 - В епитларното наследтство на В. Левски няма нищо подобно!
25.02.2011 15:11
Искам да кажа, че такова предсмъртно писмо от Апостола няма.
Тава са умело подбрани пасажи от писма писани до различни хора в различно време.
покрай действително писанте мисли на В.Левски се пробутват внушения, които никога не казани или писани от него, което си е повече от кощунство.
Лично аз предполагам, че това "предсмъртно" писмо, което от десетина дни обикаля из нета е писано с точна и ясна пропагандна цел. Стилистиката и някои от изразите и думичките го подсказват.

Привет
цитирай
5. integritylife - 4. boristodorov56 - В епитларното наследтство на В. Левски няма нищо подобно!
25.02.2011 16:20
Привет Борис,
Както казваш - "лично аз предполагам". Аз също не мога да съм напълно сигурен, само Господ знае къде е истината.
Подобни неща се говорят и за посанията в най-старата книга - Библията, но с времето се вижда какво се случва с нея и това, че тя е нещо вечно, като ценност и мъдрост, освен че за мен тя е и живото Божие Слово.
В конкретния случай, по-важното според мен е това: Васил Левски не е Господ, а един обикновен и достоен човек, който е пример за нас и днес - а това, което е в публикуваното писмо е много вярно, актуално и важно за всеки. Това е целта на публикацията, а не да се канонизира Васил Левски. А вече кой как и какво вижда в огледалото си е негов личен въпрос и проблем.
Знаем как дявола чете Евангелието. Добре е да не сме като него.
С уважение!
Огнян. :-)
цитирай
6. men - Прав е тодоров56!
04.03.2011 12:57
Истината е по-важна от напъните и намеренията на някой полруидиот, които си е внъобразил, че може да редактира Лeвски.

Другото е затваряне на очите и игране на чужда свирка без ни най-малко за се замисляме - защо ни свирят, а пари не ни искат - а е тъпо нали?
цитирай
7. анонимен - апостоли от два различни свята
14.04.2012 19:50
Преди близо 2000 години, възкачил се на една планина, Апостолът на човешкото спасение, освобождение и възтановяване изрича следните думи: "Чули сте, че е било казано на старовременните: “Не убивай; и който убие излага се на съд”. А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака (Безделниче), излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл..."
Опитвам се да намеря баланса между думите на тези двама апостола... но ми е много трудно. Защо? Дали защото на същата тази планина Апостолът на истинската свободата преди тези думи изрича и: "Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство. Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене; радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас."
Към integritylife - сбъркал си адреса брато, само защото си си избрал име, внушаващо правда, не означава че си в час с интегритета на живота, напротив - ти си в диаметрално противоположната посока на свободата. Не всяка свобода е свобода!
цитирай
8. integritylife - 7. анонимен - апостоли от два различни свята
30.04.2012 10:42
Привет "Анонимен"! :-)

Може би това да си анонимен е част от твоето разбиране за "свобода".

Без изобщо да се мисля за безгрешен и да съдя когото и да било, вкл. и теб, кажи ми какво имаш предвид с това

"Към integritylife - сбъркал си адреса братко, само защото си си избрал име, внушаващо правда, не означава че си в час с интегритета на живота, напротив - ти си в диаметрално противоположната посока на свободата. Не всяка свобода е свобода! "

и какво е твоето разбиране за свобода?

Хубав и успешен ден - на теб и твоите!

Огнян Чипев. :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 892831
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 590
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31