Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2011 00:41 - Защо инвестирането в злато и сребро се препоръчва особено днес?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 4518 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2011 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Златото и среброто винаги са привличали интереса на инвеститорите. Но защо точно днес вниманието е още по-изострено. Има ли причини за това и кои са те?

image

В този постинг ще се спра накратко на основните 10 причини. Всеки може да прецени за себе си как те се отразяват на финансовото му състояние и независимост и да реши дали не е дошло времето да започне да изгражда своето инвестиционно порфолио в ценни метали или да го редефинира и разшири по подходящ начин.

1. Инфлацията на валутите

Всички, дори и децата, вече са чули за монетарния феномен инфлация. Тя е нарастващото обезценяване на книжните и електронни пари, което води непрекъснато до намаляване на покупателната ни способност. Инфлацията е най-коварния и скрит данък, който финансовата система ни налага, емитирайки все повече и повече от валутите, които на практика са без златно покритие.

Инвестирането в ценни метали, например в златни и сребърни бульонни монети, ни дава една реална защита срещу инфлацията, понеже това са активи с постоянна стойност, чиято цена расте с времето. Несигурността във финансовата система и бъдещето прави този вид инвестиции все по-актуален и необходим.

2. Дефлация

Нашето златно/сребърното инвестиционно портфолио може успешно да ни защити не само срещу инфлацията, но и в случаи на дефлация. Примерите в историята не са един и два. Такъв се очертава да бъде надутият ценови балон на недвижимите имоти у нас, който предстои да се спука. И ако човек не предприеме мерки срещу тази дефлация, може да претърпи сериозни загуби, вместо да спечели от нея. И тук инвестирането в злато и сребро може да помогне.

3. Защита на благосъстоянието ни

Инвестирането в ценни метали е идеален начин да запазим, дори да подобрим, своя стандарт на живот, който имаме, дори във време на криза – политическа, икономическа и финансова, навсякъде по света.

4. Глобализацията на икономиката

Една от основните причини да се инвестира в злато и сребро е това, че тези активи се явяват универсално и стабилно парично средство, в добри и лоши времена. Дори ако дадена страна или регион е в труден период на депресия или рецесия, ценните метали си остават единственото сигурно убежище за финансите на всеки човек.

5. Увеличаващото се търсене

Това още повече изостря вниманието на инвеститорите. В момента и двата благородни метала са с нарастващ ценови тренд, т.нар. бичи пазар (bull market). По този начин инвестираните в тях капитали също нарастват.

6. Ограниченото производство и доставки

В основната си част, залежите от сребро и злато са открити. Производството е ограничено и недостатъчно, за да покрие заявките. Стартирането на нов минодобив е скъпо и изисква години, докато стане рентабилно. Също така, производителите на бульонни монети –държавните монетни дворове, все по-трудно и за по-дълъг период изпълняват поръчките си.

7. Широкото им използване като парично средство, на много места по света

Това се отнася особено за бульонните монети, които се емитират от правителствата и са в обръщение. Поради своята разпознаваемост те могат да се използват директно като парично средство, почти навсякъде.

8. Висока възвращаемост на инвестицията

Златото и среброто представляват активи за средно- и дълго-срочно инвестиране – от една до няколко години. През последната година, обаче, поради глобалната криза във финансовата система, цената и на двата метала, особено на среброто, нарасна в пъти, което подобри още повече възвращаемостта на инвестицията в този актив, а и за по-кратко време. Въпреки това, не се препоръчва преждевременното им трансфериране в други по-нестабилни активи, освен в конкретни случаи и при изгодни условия.

9. Физическо притежание

Поради голямата нестабилност на борсовите пазари в момента, препоръчва се инвестирането предимно във физическо злато и сребро, а не в хартиено - сертификати, фондове, акции. Като в случая, отново най-достъпни и изгодни са, както обикновените, така и сертифицираните колекционни бульонни монети.

10. Висока стабилност и сигурност
Днес това е наистина така, за разлика от инвестирането в други активи. Именно поради по-малката си изменчивост, ценните метали за предпочитани от много инвеститори.

Разбира се, съществуват добри възможности за инвестиране и в други активи. Но като най-удачни и с най-малък риск, особено във време на финансова нестабилност, си остават златото и среброто. Явявайки се надеждна финансова защита, във всеки момент те могат да бъдат използвани за успешно реаранжиране и разширяване на вашето инвестиционно порфолио, особено когато се появи изгодна опция.

Последното, обаче, би било възможно само ако преди това сте инвестирали достатъчно в злато и сребро.

Допълнителна информация, отговор на конкретни въпроси и практични съвети, бихте могли намерите в редица други публикации в този блог, директно в този мой уебсайт, а също и като контактувате с мен.

image


С пожелание за успех и до следващия път! :-)

 

 

(c) 2011 Integrity Life – София.

 




Гласувай:
3



1. jorko5 - Защо инвестирането в злато и сребро се препоръчва особено днес?
14.06.2012 15:17
Темата изключително ме интересува,
Вашият blog e много интересен по отношение на темата.
Имам следния въпрос :
Къде в България можеш да инвестираш в монети , кюлчета , слитаци и т.н
но на цени ,близки до борсовите или 20-22% отгоре, а не спекулативно високи 78-87% отгоре
Посочете ми източници ако знаете. Искам да си направя сребърно портфолио.
цитирай
2. integritylife - Къде в България можеш да инвестираш в монети , кюлчета , слитаци и т.н...
22.06.2012 09:10
Като едно добро място за информация, консултация и реални действия, особено за начинаещи, препоръчвам http://www.tavex.bg/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1145157
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930