НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 пакет точени кори
- 1 пакет готово пудинг-нишесте по избор
- 1 л прясно мляко
- 1 чаена чаша захар
- 1-2 ванилии
- 1 пакетче краве масло
За сиропа:
- 300 мл вода
- 250 г захар
- щипка лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Корите се разделят внимателно една от друга и се редят в намазнена тавичка, като през 2 кори се наръсва по малко разтопено масло.Другият вариант е да се начупят и да се полеят с масло,след което да се запекат до порозовяване.В случая аз ги редих цели. Подреждат се така всички кори до привършването им. Нарязват се с остър нож на ромбове или правоъгълници, заливат се с останалото масло и се пекат на по-слаба фурна. Щом се зачервят, тавата се изважда. През това време се приготвя пудингът/нишестето/ според указанията на опаковката (ако пудингът Ви е за 500 мл. мляко, предвидете 2 пакетчета). С горещия пудинг се залива поизстиналата пита. Когато пудингът стегне и изстине,сваряваме сиропа.Преди да го свалим о огъня ,му добавяме щипка лимонена киселина.Оставяме го да почине 10 минути и с леко повдигане на корите от всички страни,заливаме долната част на крем питата със сироп.Нужно е малко време,за да се поеме сиропа от корите,но трябва да се въоръжим с търпение!Заслужава си!Отгоре се декорира по желание .
Ще го направя, но с половин доза, в малка тава.
Благодаря за рецептата.
Поздрави!
Рецептата ми харесва, но захарта не е ли много?
Първо 1 чаена чаша, и после още 250г.?
Това е близо половин килограм.
Аз не обичам сладко, смятам да сложа по 1 лъжица захар, и да видим какво ще се получи :)
Поздрави!