Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 09:13 - Постоянните врагове на вашите цели – Част 2
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 7364 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2009 09:37


В първата част на тази публикация се занимахме с първите три убиеца на вашите цели – мързел, нетърпение и ненаситност.

В тази втора част ще разгледаме останалите четири. Те ежедневно съблазняват всеки един от нас, за да попадне в коварната им клопка.

4. Апатия.

image 

Апатията е смъртоносен враг-убиец на вашите цели и е известен още като липса на мотивация. Дори може да се каже, че хората не постигат своите цели, понеже те не искат да ги постигнат.

Те харесват да си мислят, че правят нещо, но желанието им да си останат зоната си на комфорт е по-силно от мотивацията им. Временната и еднократна мотивация, обаче, не е достатъчна.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ: Ако чувствате, че ви лисва желание да преследвате дадена ваша цел, то за решаването на този проблем можете да направите следното:

а) Намерете друга, различна цел, която ви вдъхновява повече.

б) Намерете си някой, който ще ви предизвика да излезете от зоната си на комфорт и ще ви накара да се задействатетова може да бъде ваш позитивен или негативен мотиватор.

5. Протакане.

image 

Това е основен враг-убиец на целите на всеки един от нас – всички съгрешаваме с него. Отлагането и мързелът си приличат, но се отличават по нещо много съществено. Мързеливите хора не желаят да вършат нищо.

Докато хората, които отлагат да свършат някаква определена задача, в същото време са много активни и продуктивни във вършенето на нещо друго – например, острене на моливи, правене на кафе, подреждане на бюрото, проверяване на имейлите, и др.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ: Открийте нещо, което определено не харесвате, дори повече от дадена текуща ваша задача и започнете да отлагане срещу него.

6. Негативно мислене.

image 

Негативното мислене е твърде измамлив враг, понеже той има способността да подсилва самия себе си. Една негативна мисъл възбужда следваща…тогава следваща…и следваща…и след два часа дадения човек предъвква отново и отново всички проблеми и трудности, които е имал преди и които могат да му се случат в бъдеще.

Всички знаем, че това, върху което мислим, се уголемява. Ако изберете да мислите за даден проблем, той ще започне да става все по-голям и по-досаден.

Внимавайте със следното. Ако решите да мислите, че е невъзможно да постигнете вашите цели, вие ще направите всичко по силите си, за да саботирате вашия собствен успех.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ: Станете чувствителни при появата на евентуални ваши негативни мисли. Застанете лице в лице срещу тях, понеже не е реалистично да можете да елиминирате всяка негативна мисъл веднъж завинаги. Това, което можете да направите е, да тренирате вашия ум да мисли позитивно.

image 

Винаги, когато се промъкнат негативни мисли, направете съзнателно усилие да им противопоставите нещо позитивно. Например, пуснете си някоя от любимите си песни, гледайте някакво вдъхновяващо видео, четете от някои от любимите ви книги и автори, размишлявайте върху някоя весела история и др.

7. Страх.

Поставяне и постигате на цел… Какво страшно може да има в това? Но за съжаление твърде често води към много допълнителни въпроси, като: „Ами ако се проваля?”, „…ако успея?”, „…ако успея, но след това се проваля?”, „…ако съм си поставил твърде висока цел?”, „…ако целта ми е твърде ниска?”, „…ако не действам правилно?”…

Нямам никакво намерение да ви заблуждавам в сериозността на този проблем. Имайте предвид, че вашият страх е много добре обоснован, понеже единствената възможност да не се провалите е никога нищо да не опитате.

За да ви илюстрирам, че няма нищо трагично в даден провал, ще използвам следния пример. Вие си поставяте за цел да отслабнете с 20 килограма, но сте успели само с 10. Въпреки това, нека погледнем на този случай под друг ъгъл. Ако не бяхте си поставили за цел да намалите теглото си, с колко килограма щяхте да отслабнете? Най-вероятно с 0.

Както виждате, няма нищо трагично с евентуален ваш провал. Това е просто добър шанс да коригирате допуснатите грешки и да спечелите ценен опит преди да сте опитали ОТНОВО. Точно така – ОТНОВО. Да опитате ОТНОВО!

ПРЕОДОЛЯВАНЕ: Най-добрият начин да преодолеете страха е да правите нещата, от които се страхувате. Поставете си някаква цел.

image 

Започнете с една малка и краткосрочна цел. Това е един чудесен начин постепенно да изградите увереност в себе си и да почувствате удовлетворението от постигането на ваша цел, вместо страх от провал.

И така, ако решите съзнателно да застанете лице в лице срещу всеки от тези врагове на вашите цели, и ако започнете да прилагате горните препоръки, то вие ще бъдете изненадани съвсем скоро, как те един по един ще започват да се смаляват, а вашата увереност и сила да се уголемяват.

image 

По този начин, поставянето и постигането на цели ще се превърне в нещо нормално и желано в живота ви, маркиран с белега на успеха.

(с) 2009 Integrity Life - София





Гласувай:
2



1. integritylife - Не спирайте дотук!
01.12.2009 09:29
А продължавайте по пътя на преследване на вашите цели!
Фокусирайте се върху тях, а не върху проблемите!
Бъдете отворени за съвет и корекция!
Не се страхувайте, а търсете полезното във всяко нещо, което ви се изпречи на пътя!
Понеже винаги има изход!

Ще се радвам да чуя, ако съм помогнал на някой в дадена ситуация, а също и какво още ви вълнува или интересува.
До нови срещи! :-)
цитирай
2. victoriavselena - за работа в екип
01.12.2009 09:51
добро утро, наистина че не е по днешната тема, която също е така актуална, но искам да споделя, че написаното от вас много ми помогна да напредна в посока "Екип". Вече гледам на семейството си като екип, а също така и по отношение на клинетите си, забелязвам много повече "заедност", съвместност. Благодаря.
цитирай
3. integritylife - victoriavselena - за работа в екип
01.12.2009 10:02
Няма по-радостно нещо за мен да чуя, че с нещо съм помогнал и че посланието работи, в което изобщо не съм се и съмнявал.
Благодаря ти! :-)

(а по повод "Работата в екип" - очаквай продължение, на следващо и по-високо ниво, понеже, вече и ние сме на по-високо ниво).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1145189
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930