Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2014 08:50 - Действащи заедно, за да успее отборът!
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 2419 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2014 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Здравейте и добре дошли отново в моя блог!


Ще започна с един въпрос. Кое прави една организация по-успешна от конкурентите си?


Със сигурност това се дължи на качеството на екипността в нея, положена като солидна основа. Нека сега разгледаме по-внимателно особеностите и силата екипността, и защо е толкова важно всеки в екипа да споделя следното:


Действащи заедно, за да успее отборът!

Първо Отборът!

И сега нещо лично:


Ако си част от екип (а ако не си, задай си въпроса „Защо не си?”), приеми следната истина. Твоят успех е възможен само, ако твоят екип успее! Точка.


В центъра на всеки успешен екип стои общия призивмисията на отбора, която стои над всеки от неговите членове.


Всеки в екипа знае, че за да има успех, преди всичко трябва да стои интереса на отбора. Това означава всички да имат т.нар. НИЕ-ориентиран, а не АЗ-ориентиран мироглед.


Ефективните екипни играчи добре знаят, че личните качества и уникалност на всеки са полезни тогава, когато се допълват, а не се противопоставят с останалите в отбора. Това не означава някаква уравновиловка, а взаимно допълване и споделяне на силните страни за обща полза и за успешното придвижване на целия екип напред.


В това придвижване всички следват общата визия – с фокус и в синергийно взаимодействие. Всичко това създава мощна движеща сила и инерция в придвижването.


Екипността означава да работим заедно, споделяйки товара и за взаимна полза. Готовността на всеки да поеме отговорност, както за успехите, така и за неуспехите,  прави този екип хомогенен и сплотен, понеже няма вътрешно напрежение и състезателно противопоставяне.


Това са най-съществените белези на мисленето “Първо Екипът!”


Разбира се, и за високо ефективните екипи успехите са следствие на големи усилия, но те се прилагат с фокус и в единство, при което силата на отбора се умножава, понеже всеки в него прибавя ползите от своите силни страни. Така най-лесно се компенсират и преодоляват слабостите и допуснатите грешки.


За ефективните екипи има пълно съгласие по следването от всеки на работещата система от правила и за достигането на умения, които правят всеки в отбора максимално полезен. Така, всички действат заедно, за да достигнат целта – правят необходимото, за да постигнат желаното!


И накрая, хората с мислене „Екипът първи!” празнуват заедно успехите си!


Когато видението и приоритетите в един екип са ясни за всеки, тогава всички за заинтересовани в следването на съответния план, който ще ги заведе до целта.


Ясна визия, точен план и конкретни екипни действия – това прави целта реална и постижима за ефективните екипи.


Ако сте в екип, където не са ясно изразени горните белези на т.нар „НИЕ-ориентиран” мироглед, то помислете как по-скоро да промените културата и атмосферата в него. След което продължете да градите на тази основа – основата на екипността, и успехът ви – пероснален и екипен, неминуемо ще последва.


Бележка: Ако чувствате, че е интересно, но недостатъчно изчерпателно това послание, то бихте могли още сега да се възползвате и безплатно да си поръчате ЕТО ОТТУК две от моите книжки от Поредицата "Малка книжа за..." - "Работа в Екип" и "Стълбицата на Успеха" (за Лидерството). Приятно четене и успешно прилагане във вашата дейност!

Пожелавам ви екипен успех и забавление по пътя към него!


Това е засега от мен и до следващата ни среща – тук или в някоя от следните социални мрежи/медии.

https://facebook.com/ognyanchipev

https://twitter.com/ognyanchipev

http://youtube.com/ognyanchipev

https://linkedin.com (Ognyan Chipev)

Skype: ognyan.chipev

 

(c) 2009 - 2014 Integrity Life - София.

 

Ключови думи: Лидерство, работа в екип, екипност, организация, бизнес, движеща сила, успех, призив, мисия, мироглед, ценности, цел, видение, фокус, синергия,

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1145176
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930